Pesta porcină se reactivează. Un nou focar în județul Galați

Distribuie articolul

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această după-amiază și a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploatația non-profesională a unui cetățean din satul Nămoloasa, comuna Nămoloasa. Astfel, s-a decis uciderea preventivă a celor 66 de porci aflați în exploatație (alți trei fiind deja morți), distrugerea cadavrelor și ecarisarea teritoriului, precum și aplicarea măsurilor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

”S-au instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, cuprinzând localitățile Nămoloasa, Nămoloasa Sat și exploatațiile pe o rază de 3 km nord, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecție, pe raza localităților Liești, Lungoci, Fundenii Noi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimirești (județul Galați); Olăneasa (județul Brăila); Călienii Vechi, Călienii Noi, Maluri, Nănești, Râmniceni, Belciugatele, Tătaru, Măicănești (județul Vrancea). se aratî într-un comunicat la Prefecturii Galați.

În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari.


Distribuie articolul

You May Also Like