Pesta porcină revine în forță

Distribuie articolul

Încă un focar de pestă porcină confirmat în județul Galați. De data aceasta într-o gospodărie din localitatea Bălășești, unde au fost deja sacrificați 3 porci.

”Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi și a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploatația non-profesională a unui cetățean din Bălășești. Astfel, s-a decis uciderea preventivă a celor patru porci aflați în exploatație (unul fiind deja mort), distrugerea cadavrelor și ecarisarea teritoriului, precum și aplicarea măsurilor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport”, precizează Prefectura Galați.

S-au instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, cuprinzând localitățile Bălășești, Pupezeni și Ciureștii Noi, precum și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecție, pe raza localităților din județul Galați: Cerțești, Cotoroaia, Ciurești, Bălăbănești, Cruceanu, Rădești, Zimbru, Lungești, Adam, Bursucani, Căuiești, Știețești; din județul Vaslui: Crivești, Tutova, Ciortolom, Bădeana, Grivița, Trestiana, Odaia Bursucani, Brădești, Docani, Docăneasa, Gara Docăneasa, Pochidia, Borodești, Sălceni; fondurile de vânătoare 26 Adam, 27 Rădești, 24 Vizureni, 23 Ghidigeni, 28 Cerțești.

 ”În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă care nu afectează oamenii, dar poate produce mari pagube economice”, mai spun reprezentanții Prefecturii.

După o perioadă de acalmie de mai bine de 5 luni, pesta porcină s-a reactivat. În numai 3 zile au fost conformate 3 focare de boală în județul Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like