Pericol! S-au înmulţit incendiile de vegetaţie

Distribuie articolul

În lunile ianuarie și februarie, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galaţi au fost solicitate să stingă 12 incendii de vegetație uscată pe raza mai multor localități. În total, au ars aproximativ 20 hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniș și lăstăriș.

„Pe fondul schimbărilor climatice, principala cauză a creșterii numărului de incendii de vegetație uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul, depozitarea cenușii din sobe şi cuptoare în locuri necorespunzătoare, ori folosirea sobelor improvizate în bucătăriile de vară”, informează ISU Galați.

Inspectorii de Prevenire au desfășurat anul trecut 24 de controale de prevenire, o parte împreună cu reprezentanții CJGNM, respectiv APIA. Ca urmare a neregulilor constatate la fermierii deținători de terenuri cât și la nivelul UAT-urilor, au fost aplicate 27 sancțiuni contravenționale. În vederea monitorizării modului de respectare a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, inspectorii de prevenire vor explica problematica incendiilor de vegetație uscată, atât către factorii de decizie d ela nivelul primăriilor, cât și către componenta preventivă a serviciului voluntar pentru situații de urgență din județ.

„Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și pierderi de vieți omenești”, mai precizează ISU Galați.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Galați atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537 din 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; – amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.


Distribuie articolul

You May Also Like