Percheziții la AFDJ Galați dispuse de Parchetul European!

Distribuie articolul

 

 

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a descins astăzi, 27 martie, la Autoritatea Navală și Administrația Fluvială.

Vorbim de 12 percheziţii, la instituţii şi persoane suspectate de fraudă la achiziţia a două remorchere în valoare de 7 milioane de euro.

Sunt vizaţi funcţionari ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi şi ai Autorităţii Navale Române.

„Astăzi, Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) conduce 12 percheziţii în cadrul unei anchete care vizează funcţionari ai Administraţiei Fluvială a Dunării de Jos Galaţi (AFDJ) şi ai Autorităţii Navale Române (ANR).

În cauză este vorba despre o suspiciune de fraudă legată de achiziţia a două remorchere – ambarcaţiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcaţiuni şi nave mai mari – pentru Delta Dunării de Jos”, a transmis, astăzi, Parchetul European, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că trei percheziţii au avut loc în trei instituţii publice – una în judeţul Galaţi şi două în judeţul Constanţa. Alte şapte percheziţii au avut loc la domiciliile funcţionarilor publici care lucrează pentru aceste instituţii, iar două au avut loc la firme private. „Potrivit probelor strânse până în prezent în cadrul acestei anchete, funcţionari publici din cadrul AFDJ Galaţi, în calitate de reprezentanţi ai acesteia, au obţinut finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziţionarea a două remorchere multifuncţionale. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziţie publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane de euro)”, a mai transmis Parchetul European. Procurorii presupun că funcţionarii publici au prezentat documente inexacte pentru a finanţa proiectul „Deşi ambarcaţiunile erau destinate exclusiv navigaţiei fluviale, suspecţii au întocmit caietul de sarcini al licitaţiei pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive şi a cerinţelor de construcţie specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de ambarcaţiuni care se încadrau în criteriile din caietul de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitaţie şi, în cele din urmă, a favorizat un singur candidat”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Potrivit acestuia, „în urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut iniţial în caietul de sarcini al licitaţiei şi în contractul de achiziţie”. „Acest lucru le-a făcut să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigaţia cu un pescaj mai mare – ceea ce a făcut ca ambarcaţiunile să fie inutilizabile pentru navigaţia fluvială, deoarece nu puteau tranzita rezervoarele pline ale sectorului fluvial al Dunării.

Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane de euro”, a mai transmis Parchetul European. Percheziţiile domiciliare în curs, destinate strângerii de probe, mobilizează zeci de poliţişti şi jandarmi din mai multe structuri.


Distribuie articolul

You May Also Like