Patru profesori universitari din Galați au fabricat un parizer bio fără coloranți și conservanți

Distribuie articolul

Universitatea Dunărea de Jos din Galați nu se dezminte. Patru cercetători de la Facultatea de Ingineria și Știința Alimentelor au inventat un parizer fără conservanţi şi coloranţi. Este vorba despre un produs din carne de porc și șrot de cătină fără adaos de nitrit.

Parizerul de porc cu şrot de cătină a luat naştere în laboratorul facultății gălățene. După numeroase încercări care au început anul trecut, echipa formată din patru cercetători a inventat un produs bio. Marea diferență față de parizerul clasic este că în produsul inventat nu există un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii.

„Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi: azotitul de sodiu, dovedit a fi cancerigen. Despre acest azotit pot să vă spun că în facultate studiile au început acum 40 de ani. De 40 de ani încercăm să găsim o soluţie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu”, a declarat Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor din cadrul UDJ.

Zilele trecute, parizerul bio a obţinut medalia de aur și un premiu special al juriului la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca. Acum produsul se află în curs de brevetare iar profesorii speră să-l impună în industria de profil. Dificultăți nu ar trebui să fie deoarece șrotul de cătina nu schimbă gustul alimentului iar termenul de valabilitate este de 28 de zile, la fel ca al parizerului clasic.


Distribuie articolul

You May Also Like