OPERAȚIUNEA PANDORA – traficanții sunt printre noi!

Distribuie articolul

Operațiune paneuropeană, pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor de furt și trafic cu bunuri culturale, PANDORA a vizat și bunuri din patrimoniul gălățean dar și forțe polițienești locale, specializate în astfel de acțiuni „sensibile”.

Cu această ocazie s-au efectuat trei controale în colaborare cu IPJ-SIC (Serviciul de Investigați Criminale) în baza planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de furt și trafic cu bunuri culturale denumit „PANDORA VIII”, al IGPR (ce a implicat și IPJ Galați); s-a emis un certificat de export definitiv pentru trei icoane, datate la înc. sec. XX; s-au efectuat opt consilieri privind exportul bunurilor culturale mobile; s-au realizat 144 colaborări cu autoritatile publice locale si centrale, precum şi cu persoane fizice şi juridice de drept privat, în activitatea de protejare a patrimoniului cultural mobil şi imaterial.

Bunurile culturale au o importanță culturală, artistică, istorică și științifică majoră. Cu toate acestea, ele fac adesea obiectul unor infracțiuni, inclusiv jafuri, furturi și trafic. Acest lucru are un impact devastator asupra patrimoniului cultural din interiorul și din afara UE, în special în zonele de criză și de conflict. Traficul de bunuri culturale reprezintă importul, exportul și transferul ilicit de proprietate asupra bunurilor culturale (articole importante pentru arheologie, preistorie, istorie, literatură, artă sau știință). Acesta poate lua diferite forme, de exemplu:

  • furtul din instituții de patrimoniu cultural sau din colecții private
  • jefuirea siturilor arheologice
  • relocarea artefactelor în condiții de război

Poliția Română a participat, alături de polițișii din alte 17 țări, la o operațiune paneuropeană – A PANDORA – împotriva furturilor și a traficului ilicit de bunuri culturale. Mii de bunuri culturale au fost recuperate de polițiștii români, aproape 25% din totalul bunurilor recuperate la nivel european.

Operațiunea, coordonată de Cipru și Spania, cu sprijinul EUROPOL, INTERPOL, UNESCO și WCO, a urmărit prevenirea și combaterea faptelor de jefuire a siturilor arheologice (subacvatice sau terestre) și a furturilor de bunuri culturale. De asemenea, s-a urmărit creșterea gradului de cunoaștere a activităților desfășurate de grupările care acționează în domeniul furtului și exploatării de bunuri culturale și stabilirea unor posibile legături infracționale cu alte domenii.

Operațiunea PANDORA s-a desfășurat în câteva episoade. La acțiuni au participat mai multe state: Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Cipru, Croația, Germania, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.

La nivel național, activitățile au fost coordonate de Direcția de Investigați Criminale și au urmărit combaterea infracţiunilor de furt, tăinuire, operaţiuni ilicite de comerţ, export, import de bunuri culturale mobile, distrugere sau efectuare de intervenţii neautorizate în siturile arheologice sau orice alte fapte care aduc atingere patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil.

Coordonarea cu autorităţile din celelalte state participante a fost realizată prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Poliției Române.

În urma activităților desfășurate, la nivel național, sute de persoane bănuite a fi implicate au fost cercetate la sediile unităților de poliţie, verificate, audiate în cadrul dosarelor penale sau pentru aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

Pentru prevenirea şi combaterea fapelor la adresa patrimoniului cultural, au fost controlate zeci de autoturisme, iar polițiștii au efectuat sute de controale la sediile unor societăţi comerciale şi în locuri publice cunoscute ca piaţă pentru desfacerea de bunuri culturale mobile.

De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, cu referire la efectuarea de acte de comerţ ilegal cu bunuri culturale mobile.

Totodată, poliţiştii au întocmit mai multe dosare penale pentru săvârşirea de fapte de distrugere cu referire la bunuri culturale mobile clasate în Tezaur sau cu referire la situri arheologice înscrise în lista monumentelor istorice, pentru efectuarea de lucrări ce pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută de lege, neanunţarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrările de construire ori de desfiinţare, în termenul prevăzut de lege.

Cu aceste ocazii au fost identificate şi ridicate mii de bunuri culturale mobile pentru care s-a stabilit că provin din comiterea de infracţiuni sau pentru care persoanele fizice sau juridice verificate nu au putut prezenta acte de provenienţă. Dintre acestea, mai mult decât jumătate sunt monede antice şi medievale din argint sau bronz, iar altele sunt bunuri arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Au fost ridicate în vederea confiscării și câteva detectoare de metale pentru care s-a stabilit că nu sunt deţinute sau utilizate în condiţiile prevăzute de lege.

La nivel național, polițiștii au efectuat și multe percheziţii domiciliare.

La nivel european, pe parcursul derulării acțiunilor, mai mulți polițiști din țările participante s-au deplasat în țarile unde au avut loc acțiuni pentru a participa la activitățile operative. În urma acestei operațiuni, zeci de traficanți au ajuns după gratii și au fost declanșate noi investigații.

Majoritatea activităților desfășurate la nivel paneuropean au fost desfășurate împreună cu alte organizați cum sunt vămile, ministere ale culturii sau biserici.

Mii de opere de artă și bunuri culturale au fost confiscate la nivel european, aproape jumătate dintre acestea fiind bunuri arheologice. Totodată, în țările care au participat la acțiune, au fost verificate zeci de mii de persoane și vehicule, dar și câteva zeci de ambarcațiuni susceptibile că au fost folosite în activitățile criminale.


Distribuie articolul

You May Also Like