Oficialitățile gălățene au sărbătorit 100 de ani de la unirea cu Basarabia printr-un SCANDAL

Distribuie articolul

Marți se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918 Sfatul țării din Basarabia aproba cu o majoritate zdrobitoare, unirea cu România. Chiar dacă de atunci situația s-a schimbat în mod radical, momentul unirii rămâne unul de referință pentru istoria românilor. De aceea, ziua de 27 martie este sărbătorită anual de românii de pretudindeni. La Galați, de exemplu, momentul a fost marcat prin semnarea unui protocol și printr-un SCANDAL.

Totul s-a petrecut marți dimineață, la Muzeul de Istorie din Galați, în timpul ceremoniei de semnare a protocolului de colaborare între orașele Galați și Cahul. Un angajat al muzeului a întrerupt ceremonia la care participau reprezentanții la vârf ai celor două orașe. Omul a făcut scandal și a cerut ca din rândul oficialităților gălățene să fie eliminat directorul Muzeului de Istorie care a fost acuzat de colaborare cu securitatea din regimul comunist.

„El nu are ce căuta aici, aici ne luptăm numai cu ei… Vreau să fie demis, ce facem? Lucrăm cu securiști? Am depus petiție și la Curtea de Justiție și la ANI. Sunt angajat la muzeu, sunt restaurator, de nouă ani. Legea lustrației în România a fost votată în 2012, dar sunt securiști în diferite instituții, suntem conduși de securiști, nu mai vreau asta, ei sunt în diferite instituții publice din țară”, a spus Marian Scripnic, restaurator la Muzeul de Istorie din Galați.

Persoana recalcitrantă nu a putut fi oprită nici de primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, care i-a reproșat că „strică o ceremonie frumoasă”. Până la urmă scandalul a fost oprit de jandarmi care i-au aplicat nemulțumitului o amendă de 200 de lei pentru injurii aduse directorului instituției. Acesta din urmă recunoaște colaborarea cu fosta securitate dar spune că a contestat decizia CNSAS deoarece a fost obligat să semneze documentele în timp ce era reținut de comuniști.

„Problemele pe care el le ridică, nu contest că nu ar fi reale, numai că acel proces care nu este încă terminat i-a dat dreptul lui să facă circul pe care l-a făcut astăzi. Eu am atacat în instanță decizia acum un an și este la Înalta Curte. În timpul cât am făcut armata, am fost arestat la întoarcere din concediu, dus în comenduirea garnizoanei din Galați, două zile am stat, mi s-a dat drumul acasă, fără explicații, doar atât scria pe hârtia pe care am primit-o, nerespectarea însemnelor militare ale superiorilor, am semnat, aveam nume de cod Călugărul. În niciuna din situații, de fiecare dată am spus că nu am auzit vorbindu-se, si sunt aceste lucruri la dosar, nu am auzit ca x sau y să fi vorbit împotriva partidului sau ordinii sociale”, a declarat Cristian Călădaru.

La final primarii din Galați și Cahul au semnat protocolul de colaborare. Conform documentului, orașele vor coopera în numeroase domenii. Înțelegerea vizează activități comerciale, schimburi de experiență și parteneriate în administrație, medicină, infrastructură, educație, cultură, protecția mediului și turism. În mod simbolic, înțelegerea dintre Galați și Cahul a fost semnată chiar în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns