O nouă minivacanță peste mai puțin de-o lună…

Distribuie articolul

O nouă minivacanță la orizont. Angajații din sectorul public se vor bucura în curând de patru zile libere de la stat. Există însă și categorii de salariați care vor lucra în ziua în care Guvernul a decis să facă punte.

În mai puțin de o lună, anumite categorii de angajați din sectorul public se vor bucura de o minivacanță de patru zile prilejuită de o importantă sărbătoare ortodoxă: Adormirea Maicii Domnului.

Anul acesta, praznicul Adormirii Maicii Domnului pică într-o zi de marți, 15 august.

Astfel, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în decembrie 2022, s-a stabilit ca ziua de 14 august 2023, care va pica luni, să fie zi liberă de la stat.

Sfânta Maria este an de an zi liberă legală, așadar este zi liberă de la stat. Astfel potrivit prevederilor Codului Muncii, atât angajații care lucrează în sectorul public, cât și cei din privat primesc liber în ziua de 15 august, pentru a sărbători Sfânta Maria Mare, așa cum se mai spune în popor la praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Guvernul a decis la finele anului trecut să se facă punte de Sfânta Maria. În România, sărbătorile legale sunt declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Pentru anumite categorii de angajați din sectorul public, weekendul 12-13 august se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (14 august) și marți (15 august).

Guvernul a decis în decembrie, anul trecut, ca ziua de 14 august să fie liberă pentru salariații din sectorul public, având în vedere că aceasta se situează între o zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Prevederile Hotărârii de Guvern nu se aplică însă pentru angajații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității. De asemenea, nici magistrații sau celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese nu vor avea liber de la stat în ziua respectivă.

Conform actului normativ, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.


Distribuie articolul

You May Also Like