Noi informații despre actele de identitate!

Distribuie articolul

Autoritățile au un mesaj extrem de important pentru toți cetățenii. Recent, au fost aduse modificări substanțiale Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. ,,Se schimbă actele în România! Începând de anul viitor, din septembrie”, se arată în OG 26/2022.

Cererile privind actele civile pot fi acum depuse la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie din țară, nu doar la cele din anumite orașe. Populația trebuie să ia la cunoștință noile modificări! Actele de stare civilă, cele de naștere, de căsătorie și de deces nu vor mai fi completate manual.

Autoritățile au decis ca din septembrie anul viitor documentele oficiale să fie tipărite pe formulare dedicate, arată ordonanța apărută recent. ,,Începând cu data de 24 septembrie 2023, exemplarul I al actelor de stare civilă se completează informatic și se păstrează în exemplarul I al registrelor de stare civilă pe suport hârtie”, se arată în OG 26/2022, act normativ prin care au fost aduse modificări substanțiale Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Mai mult decât atât, exemplarul II se va întocmai numai în format electronic, tot atunci de către ofițerii de stare civilă din țară, dar și de către cei de la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României. OG 26/2022 va permite tot din luna septembrie 2023 ca toate cererile în privința actelor civile să poată fi reduse la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie din țară, nu doar la cele din anumite orașe cum se întâmplă acum.

Ordonanța mai stabilește și că dacă la declararea copilului părinții nu se înțeleg în privința numelui acestuia, în actul de naștere se va înregistra prenumele din documentul emis de spital. Numărul maxim de prenume din certificatul de naștere va fi de trei.

În cazul în care în certificatul medical constatator al nașterii există mai multe prenume, în act se vor lua în considerare doar primele trei. În cazul în care ai pierdut certificatul de naștere trebuie să mergi la primăria de unde ai domiciliul pentru a fi eliberat un alt exemplar.


Distribuie articolul

You May Also Like