Noaptea minții: loazele angajate cu pile în administrație ar putea fi școlite pe banii statului pentru că sunt prost pregătite

Distribuie articolul

O să ajungem de râsul lumii și al extratereștrilor din toate galaxiile. Ministerul Educației a redactat un „Plan de Acțiune pentru Educație” care stabilește, printre altele, că angajații din aparatul administrativ vor fi trimiși periodic la cursuri de formare. Asta pentru că autoritățile au realizat că cei mai mulți angajați la buget sunt prost pregătiți și nu își fac treaba la locul de muncă.

Ideea năstrușnică aparține fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Înainte să fie dată afară din Guvern, ea a aprobat Planul de Acţiune pentru Educaţie 2019 – 2030. Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, demnitarul a spus că angajații trebuie să fie trimiși la cursuri de formare pentru a rezolva problema deprofesionalizării personalului din aparatul administrativ. Cursurile nu sunt ieftine așa că guvernanții s-au gândit să înființeze un cont personal de învăţare pe tot parcursul vieţii (ÎPV) pentru fiecare angajat. Contul va fi alimentat dintr-un impozit de 2% din venituri salariale (1% plătit de angajat, 1%, de către angajator) şi va fi administrat de un Fond Naţional de Educaţie.

Așadar, guvernanții vor să impună un impozit pentru calificarea la locul de muncă a „pilelor” din administrație. Decât să le plătească cursuri de calificare, mai bine i-ar da afară, spunem noi. Ar fi mai ieftin și în timp s-ar găsi persoane calificate ca să umple golurile din organigramă. Pe la primării și instituții subordonate, inclusiv la Galați, este plin de neveste, nepoți, prieteni, colegi de partid și lipitori de afișe care plimbă hârtii, papă salarii, organizează licitații…

Am crezut că le-am văzut pe toate, dar ne-am înșelat. Jurnaliștii de la Adevărul au prezentat unul dintre argumentele ministrului Adronescu: structura bugetară este plină de absolvenţi de facultăţi private, forma la Distanţă. Au făcut calcule cei de la minister și au aflat că aproximativ 70% din personal a absolvit o facultate privată care a avut forma de Învăţământ la Distanţă. Exact ce bănuiam și noi: nevestele, nepoții, prietenii, colegii de partid și lipitorii de afișe ocupa majoritatea locurilor din sistemul bugetar și au studii făcute pe genunchi. Iar asta explică multe despre halul în care arată Românica. Noaptea minții și să-i mai votați!


Distribuie articolul

You May Also Like