Miclea: „Două propoziții citite pe internet și părinții cred că se pricep la educație!”

Distribuie articolul

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, afirmă că părinții cer socoteală profesorilor pentru cum predau și cum evaluează elevii. Acest lucru pune o mare presiune pe cadrele didactice și le subminează autoritatea. Miclea a declarat în cadrul emisiunii InfoEdu de la TVR Info că este nevoie de un regulament clar care să stabilească drepturile părinților în relația cu profesorii.

Miclea subliniază că mulți părinți, după ce citesc câteva propoziții pe internet, cred că se pricep la educație. „Părinții cred uneori că dacă citesc două propoziții pe internet, deja se pricep la educație și încep să ceară socoteală profesorilor,” explică el. Ei își permit să controleze activitatea profesorilor, bazându-se pe informații nevalidate de pe rețelele sociale. „În felul acesta, nu facem decât să subminăm autoritatea profesorului în detrimentul propriilor copii,” adaugă Miclea.

Fostul ministru al Educației susține că este urgent nevoie de un regulament clar care să definească drepturile și obligațiile părinților în relația cu profesorii. „Trebuie stabilit un regulament foarte clar cu drepturile părintelui în relația cu profesorul: ce are și ce nu are dreptul să facă un părinte,” spune Miclea. Un astfel de regulament ar consolida autoritatea profesorilor și ar îmbunătăți calitatea vieții școlare.

Miclea subliniază și necesitatea de a optimiza condițiile de muncă pentru profesori, inclusiv reducerea birocrației. „Condițiile de muncă trebuie optimizate, trebuie redusă birocrația,” menționează el. Aceste măsuri ar ajuta la crearea unui mediu educațional mai bun și mai echilibrat.

Totodată, el spune că, pentru a avea un sistem educațional sănătos, trebuie să respectăm rolul profesorilor și să reducem presiunea nejustificată pusă de părinți. „Pentru a consolida autoritatea profesorului, este esențial să avem un regulament clar și să îmbunătățim condițiile de muncă,” concluzionează Miclea. Un regulament clar poate ajuta la crearea unui mediu educațional mai bun pentru toți.


Distribuie articolul

You May Also Like