Lucrare de licență despre rata prostituției din Galați, documentată în Penitenciar

Distribuie articolul

Despre prostituție în cifre, metode de racolare a victimelor și proxeneți celebri ai Galațiului. E tema de licență a unui student de anul III de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, care și-a făcut documentarea pentru studiul de caz în Penitenciarul Galați.

„Am pornit de la raportul făcut de Comisa Europeană, prezentat de comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström, în care se menționează că patru din cinci femei care practică prostituția pe teritoriul Uniunii Europene sunt de naționalitate română. Alături de România, pe următorul loc fruntaș din clasamentul UE se află Bulgaria, urmată de Nigeria și China”, explică viitorul jurnalist, care a dorit să își păstreze anonimatul.

România este una din principalele surse și pentru traficul de carne vie din Europa. Anul trecut, 1.048 de victime au fost înregistrate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane din România.

„Motivul pentru care am ales tema este că vorbim de un fenomen alarmant și mi se pare că nu se iau măsuri suficiente din partea autorităților. Suntem principalii exportatori de carne vie ai Europei și nimeni nu face nimic. Rata șomajului crește, prejudiciul adus statului crește. Cei acuzați de proxenetism sau trafic de persoane își ispășesc pedepsele și apoi toate intră în normal”, a explicat studentul.

Viitorul jurnalist a pornit în realizarea temei de la analiza unor anchete celebre din România dar și din Europa. Apoi a prezentat un studiu de caz extrem de interesant, bazat pe date concrete, luate direct de la sursă. Nu a fost o lucrare comodă, dar a fost interesantă, recunoaște studentul.

Nici Galațiul nu a fost uitat, în lucrarea studentului: conform unui studiu al ANITPR, județul nostru ocupa în 2016 locul doi într-un top al județelor din care provin victimele traficului de persoane, după Dolj. Victimele se racolează prin metoda „loverboy” și ajung în țări precum Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania, Austria, Elveția, Franța. Din lucrare am aflat că prin Penitenciarul Galați au trecut, în ultimii 5 ani, 70 de deținuți reținuți pentru trafic de persoane, din care 8 sunt femei și 9 au între 20-29 de ani. Cei mai mulți nu au studii decât până la nivelul gimnaziului. Pentru trafic de minori și-au ispășit pedeapsa în Penitenciarul Galați 40 de persoane (din care 7 sunt femei!) Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, de la 1 februarie 2014, prostituţia nu mai este incriminată, se pedepsește doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale.

„E un demers științific dinamic, care îmbină teoria cu practica, viitorul jurnalist acomodându-se, încă de la licență, cu pașii unei investigații ca la carte. Am apreciat valoarea informațională, eforturile studentului de a se documenta și ineditul temei”, a declarat lect. dr. Damian Matei, coordonatorul lucrării de licență.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns