Ligia Deca bulibășește grav învățământul românesc!

Distribuie articolul

Legile Educației, anunțate cu mare tam-tam sunt create parcă în dispreț față de dascăli, elevi și părinți, deopotrivă.

Senzația e că revenim la învățământul socialist. Liberala Ligia Deca mai rămâne să legalizeze bătaia la palmă cu linia de lemn. O mizerie…spun sindicatele din învățământ!

Ministrul Ligia Deca a transmis ca proiectele de lege au beneficiat de un amplu proces de consolidare. Serios?

„În perioada 13 iulie – 22 august legile au stat în consultare publică, au existat peste 60 de dezbateri publice, peste 4000 de entități au contribuit în aceste dezbateri. Practic, după acest proces, la Ministerul Educației s-au strâns multe amendamente care au trebuit analizate”, a transmis Ligia Deca. Încântător. Absolut genial!

„Profesia didactică necesită studii superioare, toate studiile ne spun asta. Păstrăm în cadrul liceelor pedagogice specializarea de pedagogia învățământului primar, urmând ca, pentru a avea drept de practică, învățătorii să parcurgă și o licență dedicată.

Creștem sprijinul pentru cadrele didactice, prin înființarea Corpului de mentorat și licențiere didactică.

Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o știm astăzi: va include 80% practică. Cei care se înscriu primesc bursa lunară egală cu salariul brut.
Procesul de licențiere înlocuiește definitivatul și oferă drept de practică.
Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie.
Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime peste 15 ani. În plus, se acordă o primă de două salarii de bază la pensionare.
 

Admiterea la liceu

Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum, probe scrise la Limba Română, Matematică și Limba maternă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani, dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs. Pentru acele profiluri, liceele pot alege 2 probe, pliate pe profil, în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea pe profilul respectiv. Pentru 60% dintre locuri se poate da concurs, 40% rămân la repartizarea computerizată.

Din aceste 40% de locuri, prioritate au elevii cu cerințe educaționale speciale și cei de etnie romă. Subiectele sunt standardizate, unice, elaborate de Centrul național pentru curriculum și evaluare și cu grad de dificultate adecvat competiției. 


Una dintre cele mai controversate propuneri din pachetul legislativ anunțat de Ministerul Educației este că, pe lângă Evaluarea Națională, elevii clasei a VIII-a vor susține și un examen de admitere la liceu, la cel mult două probe de profil. Astfel, noul proiect în varianta Ligia Deca, prevede ca orice liceu va putea organiza propria admitere, dacă există concurență pe numărul de locuri.

Cu tot cu plagiatul dovedit și recunoscut, ministrul Sorin Câmpeanu, cel ce a ținut cumva învățământul pe o anumită linie în perioada pandemică, pare să fie deja regretat din ce în ce mai mult.

Ligia Deca, această Ecaterina Andronescu în variantă mult mai blondă, aruncă iarăși educația într-o zonă pe care o speram dispărută cu totul.

Și din simpla scriere a acestui proiect am ajuns la concluzia că Ligia Deca ar trebui să mai dea pe la școală…
 


Distribuie articolul

You May Also Like