Liceenii din mediul rural gălățean nu sunt orientați de profesori pentru ed-ucația antreprenorială

Nici o echipă de elevi de la liceele agricole din Galați nu a fost selectată anul acesta pentru a primi subvenții de dezvoltare a ideii și realizare a pilotului/start-up-ului pe parcursul incubatorului antreprenorial susținut de Asociaţia Junior Achievement Romania


Incubatorul Național JA BizzFactory™ este cea mai importantă parte componentă a programului internațional de antreprenoriat JA 2021 și are rolul de a dezvolta com-petențe antreprenoriale, digitale și de comunicare, necesare pentru profesiile viitoare, dar și de a-i motiva pe elevi sau studenți să aplice în practică ce au învățat în cadrul programului JA de educație antreprenorială și să treacă de la idee la pilot de afacere sau start-up.

Junior Achievement (JA) România și Romanian-American Foundation a anunțat re-cent că va continua parteneriatul pentru proiectul inițiat încă din anul 2015, pentru profesorii și elevii din liceele cu profil agricol din țară, dând posibilitatea acestor in-stituții de învățământ de a evalua, totodată, demersurile pentru aplicarea principiilor și abordărilor specifice educației antreprenoriale, atât de necesare și în mediul rural și mic urban, unde agricultura reprezintă ocupația principală în cadrul comunității.


Proiectul susține dezvoltarea învățământului antreprenorial agricol și a viitoarei gen-erații de fermieri mici și mijlocii, prin activități learning by doing, în format hibrid, cu exemple și studii de caz reale din domeniul agribusiness, resurse digitale disponibile gratuit pe platforma de e-learning JA Inspire™, precum și oportunitatea de a partic-ipa la Incubatorul Național JA BizzFactory™ cu o idee de afacere, cele mai active echipe, cu idei fezabile, putând beneficia de susținere financiară pentru dezvoltarea afacerii.


În anul școlar 2020-2021, 1.026 de elevi (840 profil agribusiness) din 29 de licee agricole au participat la programul JA Educație antreprenorială. De asemenea, Incu-batorul Național JA BizzFactoryTM a atras 400 elevi de la profilul agribusiness, iar 54 de echipe au dezvoltat o mini-companie în domeniu.

Potrivit INS, în zonele rurale din România, în comparație cu cele urbane, rata șoma-jului este mai mare cu 12,5%, iar venitul mediu pe locuitor este cu aproximativ 30% mai mic. Astfel pot fi explicate multe probleme sociale și demografice cu care se confruntă România – cum ar fi emigrația, analfabetismul.


În acest context poate fi considerată strategică investiția în educație în aceste regi-uni, unde populația poate dezvolta afaceri mici și de familie, în mod deosebit în ag-ricultură, care pot oferi locuri de munca și venituri constante pentru 2-3 familii fiec-are.

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns