Legea privind acordarea voucherelor de vacanță, modificată și promulgată

Distribuie articolul

Românii angajați la stat primesc și în acest an vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

Au survenit însă unele modificări, conform unei legi ce a fost promulgată, luni de președintele Klaus Iohannis, modificări ce facilitează accesul salariaților la unitățile de cazare din România.

Voucherele de vacanță sunt un ajutor binevenit pentru angajați atunci când își planifică bugetul pentru o vacanță în România. De ele beneficiază cei care lucrează la stat, dar există un proiect de lege prin care această facilitate se va extinde și celor care muncesc în mediul privat.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, potrivit căreia instituţiile publice acordă angajaţilor, anual, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, a fost promulgată ieri.

Astfel, conform documentului, „instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

Este important de reținut că a fost abrogată prevederea conform căreia unităţile afiliate acceptă vouchere de vacanță acordate de instituţiile publice, numai dacă acestea nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Actul normativ mai stipulează că, „prin derogare de la prevederile art. 1 alin 2 din OUG nr. 8/2009, aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 2022 – 2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.450 lei anul pentru un salariat”.

În privința acordării acestor vouchere și angajaților din mediul privat, au existat deja discuții, luna trecută, între parlamentarii din Comisia pentru Antreprenoriat și Turism din Senat și operatorii din turism cu privire la acest aspect.

De asemenea, prin această lege se vor încuraja sectoare importante din economie, precum turismul și HoReCa, dar și alte industrii conexe.


Distribuie articolul

You May Also Like