Legea „Macarena”, privind hărțuirea la locul de muncă, taxează dur angajatorii care calcă strâmb!

Distribuie articolul

 

 

 

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a fost promulgată recent de președintele României.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, la începutul lunii trecute, mai precis pe 4 martie 2024.

Convenţia nr. 190/2019 adoptată pe 21 iunie 2019 la cea de-a 108-a sesiune a Conferinţei Internaţionale a Muncii a Organizaţiei Internaţionale a Muncii la Geneva vizează eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

„Angajaţii au dreptul să lucreze într-un mediu în care să fie respectaţi indiferent de sex, rasă, etnie sau orientare politică.

Din păcate, în ultima perioadă sunt tot mai multe sesizări pentru hărţuire, atât la nivelul Galațiului cât și în întreaga țară.

Este nevoie ca măsurile să fie ferme dar proporţional cu gravitatea acestor abateri. Legea promulgată vine să creeze condiţiile pentru un mediu de lucru în care angajaţilor să li se respecte demnitatea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, potrivit comunicatului MMSS.

Conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii, în anul 2023 au fost înregistrate 511 petiţii privind hărţuirea sau discriminarea la locul de muncă. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 41 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Prin comparaţie, în urmă cu 10 ani, respectiv în anul 2014, erau înregistrate doar 137 de sesizări.

Conceptul de „violenţă şi hărţuire” acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea fie ea și online, hărţuirea sexuală, ameninţările şi urmărirea sau supravegherea.

Noul cadru legal protejează atât angajaţii cât şi persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii şi ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum şi persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilităţile unui angajator.

Prin această lege practic se extinde noţiunea de „loc de muncă” astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă.

Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Convenţiei nr.190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii, adoptată de către Organizaţia Internaţională a Muncii la cea de-a 108-a sesiune a Conferinţei Internaţionale a Muncii, la Geneva, la 21 iunie 2019.

Organizațiile internaționale au adus mai multe claritate asupra conceptului de hărtuire. „Ratificarea convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Unele dintre fapte devin infracţiuni prin raportarea la legislaţia penală, civilă sau contravenţională, după caz.

 


Distribuie articolul

You May Also Like