Cea de a VII-a ediție a concertelor Jazz in the City, a adus pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” în ultima vineri a lunii, 30 iunie, trei reprezentați importanți ai muzicii de jazz din România: Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce) și Cătălin Milea (saxofon).
Mircea Tiberian – pianist, compozitor, profesor și autor de scrieri despre muzică și artă, este un #simbol al jazz-ului românesc contemporan. Activitatea sa muzicală s-a materializat în mii de #concerte, în #turnee susținute în Statele Unite ale Americii și în importante centre europene, colaborând cu importanți reprezentanți ai acestui gen. De-a lungul timpului a realizat peste 20 de albume, obținând un succes răsunător.
Mircea Tiberian are, de asemenea, un rol esențial în pedagogia jazz-ului și a muzicii improvizate din România, fiind inițiatorul și conducătorul primului și celui mai important departament de jazz din țara noastră. A publicat și numeroase articole, cărți, antologii în domeniul muzicologic. Activitatea sa a fost răsplătită prin numeroase distincții,fiindu-i acordat de 6ori Premiul pentru Compoziție-jazz al Uniunii Compozitori și Muzicologilor din România.
Nadia Trohin este o tânără artistă cu o personalitate bine conturată în peisajul jazz-ului autohton. Și-a definitivat studiile de licență, masterat și doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București. În perioada 2000-2004 a fost #solista grupului Millenium iar în anul 2010 a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureș. De atunci, cucerește publicul cu fiecare apariție. Portofoliul său artistic cuprinde apariții la emisiuni de televiziune și radio, numeroase concerte în țară și străinătate și colaborări cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice.
Cătălin Milea este unul dintre cei mai apreciați saxofoniști români ai ultimilor ani. Cu o activitate artistică vastă, Cătălin Milea pendulează între experiența concertistică efervescentă și cea pedagogică, prin care își propune să transmită nu doar detaliile tehnice, ci și sensibilitatea sau emoția procesului creativ și a percepției sunetului. Fiind inițiatorul „Jazz Compas”- prima revistă de jazz românească sau prin seria de workshop-uri și masterclass-uri organizate, saxofonistul și-a consolidat rolul de susținător al mișcării românești de jazz. Multiplele sale colaborări și proiecte muzicale au surprins publicul meloman cu abordări dintre cele mai diverse, de la jazz lounge, la free jazz, la muzică de meditație și sound healing , iar fiecare apariție a sa este răsplătită cu ovații și aplauze furtunoase.