Interviu cu Petrișor Potec despre oportunitățile ratate și ce ar trebui făcut pentru dezvoltarea Galațiului

Distribuie articolul

Fost consilier județean, s-a înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului PNL la Primăria Galați. Din această perspectivă, prezintă care ar fi urgențele și soluțiile de dezvoltare a zonei, inclusiv care ar trebui să fie prioritățile Guvernului Orban pentru această parte de țară.

1.Care ar fi avantajele pe care le prezintă Galațiul, față de alte orașe din țară, avantaje ignorate până acum de autoritățile locale și naționale?

Când vorbim de avantajele unui așezământ, prima dată ne uităm la coordonatele lui geografice, iar Galațiul din acest punct de vedere se află în două situații deosebit de atractive:  la 10 km de următoarea aglomerare urbană, Brăila și între ape, ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă două avantaje ignorate până acum de autorități. Din punctul meu de vedere ar trebui metrou ușor între Brăila și Galați, cu una dintre stații la intrare pe podul peste Dunăre, și amenajarea portului turistic, fapt ce implică zona de acostare a navelor, punct vamal și înființarea unei zone de distribuire a produselor tradiționale din regiune.

2.Care ar fi cele mai mari gafe făcute de administrația locală gălățeană, locală și județeană, în actualul mandat?

Gafe: când au oprit sistemul de termoficare fără a fi rezolvat și problema oamenilor săraci, de au murit trei persoane  în apartamentul care luat foc pentru că se încălzeau cu o improvizație. Apoi, au cheltuit bani pe desenat parcări și nu au avut nicio utilitate, au ratat finanțarea nerambursabilă a mijloacelor de transport în comun, prin nedepunerea unei simple hârtii la dosar, au majorat  taxa de habitat cu peste 70% în trei ani. Administrația județeană nu  a reușit nici după 10 ani implementarea proiectului privind sistemul integrat de deșeuri. Este o pată pe obrazul actualei administrații, oricât de multe tone de asfalt torni, dacă te sufoci în gunoaie… tot degeaba. Aș mai prezenta o gafă pe care mulți nu au sesizat-o sau nu au avut cum să o cunoască și anume războiul cu personalul neprieten din subordine și vă rog să verificați ce modificări ale organigramei CJ au avut loc în ultima perioadă, ce posturi de directori s-au mai înființat și rudele cui sunt instalate acum pe aceste posturi.

3.Ce putea face mai mult opoziția, în actualul mandat al aleșilor locali gălățeni, și nu a făcut?

Opoziția din actualul mandat a fost una legată de mâini și de picioare, deoarece majoritățile create în Consiliul Local și cel Județean au fost confortabile pentru putere.  Mai multă unitate a opoziției, de-a lungul timpului, nu ar fi stricat. Dacă aș fi făcut parte din actualele consilii, aș fi depus proiecte de hotărâri la fiecare ședință și le-aș fi făcut publice atât înainte de depunerea lor cât și după respingerea acestora, pentru că este un lucru clar știut: dacă opoziția depune vreun proiect, se respinge, iar dacă el este de interes, îl depun cei din conducere – primar, viceprimar sau președinte de CJ, în următoarele ședințe, pe principiul că doar ei sunt ”salvatorii și înfloritorii” urbei.

4.Din perioada fostului edil, Dumitru Nicolae, nici un investitor cât de cât important, care să dezvolte măcar 100 de locuri de muncă, nu a mai venit în Galați. Care ar fi explicația, în condițiile în care în acest timp în Brăila au investit masiv  Yazaki sau Glorious Lighting, pentru a da doar două exemple (ultimii au deschis, cu 17 milioane de euro, o fabrică în 2019).

Am sa va dau un răspuns scurt și la obiect: Dumitru Nicolae, fie-i țărâna ușoară, a fost ultimul primar căruia nu i-a plăcut și nici nu i-a trebuit COMISIONUL.

5.Care ar fi primele trei măsuri, de revigorare a economiei gălățene, care ar trebui luate de administrația locală și județeană?

Ca să revigorăm economia va trebuie să implementăm măsuri  care să ne facă atractivi pentru investitori…și nu ne ducem departe, ne uităm la vecinii noștri de la Brăila care au scutit de taxe și impozite pe o anumită perioadă de timp marii investitori. Revin și spun ca trebuie sa ne axăm pe acele incubatoare de afaceri în parteneriat cu micii investitori. Un alt potențial neexploatat o reprezintă zona legumicola Matca – Drăgănești-Barcea-Umbrărești-Cudalbi-Corod, unde se pot încuraja și realiza asocieri cu scopul de a promova și desface produsele atât în România cât și în celelalte țări din Europa.

6.​Se vorbește de câțiva ani de promovarea unui turism cultural, cât de viabil ar fi un astfel de proiect și ce zone ar trebui dezvoltate?

Este un deziderat la care toți factorii comunității trebuie să se implice activ. Avem vestigii în zonă, avem edificii importante…pentru mine acest aspect va fi prioritar!

Vom identifica cu oamenii de cultură toate obiectivele de interes, investiții în obiective ce necesită reabilitare și consolidare, stabilirea unor trasee culturale și ecumenice și apoi promovarea acestora prin operatorii de turism. Acum unde se facem turism cultural la fosta fabrica Mehid??!?

7.Care ar trebui să fie principalele măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul Orban pentru revigorarea economică a Galațiului?

Dezvoltare infrastructurii rutiere, prin introducerea în programele de finanțare a drumurilor expres Galați -Tulcea, Galați – Slobozia, Galați- Focșani, asigurarea condițiilor pentru finalizarea podului de peste Dunăre și a variantei ocolitoare a Galațiului.


Distribuie articolul

You May Also Like