Inteligența artificială ajunge în școlile din România: „Saro va fi un AI care nu-ți va rezolva tema, ci te va convinge să o faci tu”

Saro, soluția virtuală care are la bază inteligența artificială, creată de compania românească de tehnologie Digital Nation, va putea fi accesibilă în școlile publice din România. Elevii, studenții, dar și profesorii vor avea acces la un asistent bazat pe AI care va funcționa ca un antrenor personal în învățare, însă fără predea. Acesta va motiva elevii să învețe, iar pe profesori îi va sprijini în munca repetitivă și administrativă.

Saro a fost creat în urma unei investiții inițiale de 150.000 de dolari, iar ulterior, Digital Nation a primit un grant de 7000 000 de dolari de la Google.org. 

Asistentul AI este rezultatul unui proces în care experții de la Digital Nation au testat și experimentat mai multe soluții într-un laborator intern de tehnologii AI, dotat cu infrastructură specializată. Aceasta a fost testată în programul Generația Tech, pe 1.900 de tineri și adulți. Cei care au interacționat cu 

Saro au realizat cu 28% mai multe teme comparativ cu cei care nu au fost abordați, iar participarea la un eveniment extra-curricular despre care le-a vorbit Saro a crescut cu 89%.

În funcție de obiectivul dat de tine, Saro poate să ghideze, să îndrume pentru obiectivul dat.

 „Reconectarea cu obiectivul este foarte importantă. Saro se conectează cu infrastructura școlară, poate detecta notele, performanțele

Saro nu predă, nu evaluează, nu corectează.

Va fi un AI care nu-ți va rezolva tema, ci te va convinge să o faci tu. Este o eră nouă în care intrăm, este abia începutul.”, a afirmat Paul Apostol, Fondator Digital Nation.

Implementarea Saro în învățământul public a început în mod practic la Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din București. Soluția urmează să fie extinsă și în învățământul preuniversitar, în baza unui protocol de colaborare semnat între Digital Nation și Ministerul Educației și Cercetării.

Ce face concret Saro pentru elevi și profesori? Totul se întâmplă pe WhatsApp

 

 

Asistentul AI vorbește în mod proactiv cu elevul sau studentul, inițiază conversații mulate pe personalitatea sa din timpul unui curs, cu obiectivul de a-l motiva să nu renunțe la învățat și să continue să deprindă în mod integrat noțiunile, într-un context educațional în care predomină abandonul școlar, scăderea motivației și prezența redusă la cursuri. 

De exemplu, studenții pot fi întâmpinați dimineața cu discuții despre planificarea evenimentelor din timpul acelei săptămâni, despre activitățile academice importante sau reflecții asupra unui examen recent.

Trăim o nouă paradigmă, una modelată de dezvoltări tehnologice rapide care au crescut calitatea vieții. Cine nu înțelege această schimbare riscă să rămână în urmă. Tehnologia nu este bună sau rea, ci devine una sau alta în funcție de modul în care este folosită. Trebuie să ne asigurăm că toți copiii, inclusiv cei din zone defavorizate, au acces echitabil la beneficiile acestei transformări. Doar așa putem reduce sau chiar elimina discrepanțele prin folosirea tehnologiei în mod responsabil”, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David.

 

 

 

 

Ai putea fi interesat și de: