Inspectorii de muncă din Galați au luat ”la puricat” unitățile de cazare din județ

Distribuie articolul

„Având în vedere informațiile obținute din mass-media, dar și din sesizări primite la nivelul ministerului, potrivit cărora în unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), Inspecția Muncii a considerat necesară declanșarea unor acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile mai sus-menționate”, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați.

Acțiunile de control s-au desfășurat în perioada 28 august – 8 septembrie. ITM Galați a verificat respectarea prevederilor privind contractele individuale de muncă și securitatea și protecția sănătății lucrătorilor. Au fost controlați angajatorii care desfășoară activități cu codurile CAEN 5590 (Alte servicii de cazare), 5520 (Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată) și 5510 (clasă din care s-au verificat doar motelurile).

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă, nu s-au depistat cazuri de muncă nedeclarată, la cei 34 de angajatori verificați. Cu această ocazie, însă, au fost identificate 36 de neconformități, pentru care s-au aplicat măsuri de remediere. Pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, s-au dat trei sancțiuni, din care două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost nerespectarea prevederilor privind zilele de sărbători legale și a celor referitoare la munca suplimentară.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost controlați 22 de angajatori, la care s-au descoperit 25 de neconformități. S-au dispus măsurile de remediere legale și s-au aplicat 23 de avertismente și două amenzi, cu o valoare totală de 7.500 de lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost neinstruirea periodică a lucrătorilor, neefectuarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic la scadență, neprezentarea documentelor privind verificarea periodică a centralelor termice.

„Nu au fost identificate unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, care desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor)”, s-a mai precizat în comunicatul făcut public de ITM Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like