Incompetența administrației locale, recunoscută la nivel guvernamental

Distribuie articolul

Problemele cu căldura cu care s-au confruntat 17 unități de învățământ gălățene la sfârșitul anului trecut au ajuns în atenția vice-prim ministrului României. Acesta recunoaște modul eronat în care s-a gestionat problema și faptul că nu a fost solicitat sprijinul ministerului pe care îl coordonează.

Finalul anului 2018 a reprezentat o probă greu de trecut pentru câteva mii de elevi și profesorii gălățeni, obligați să tremure de frig pentru că administrația locală a decis să nu se mai livreze agent termic în sistem centralizat.

”17 unități de învățământ din municipiul Galați nu au căldură, deși ne aflăm la mijlocul lunii noiembrie iar temperaturile înregistrează deja valori extrem de scăzute. Deși problemele sistemului de termoficare ar fi trebuit să fie soluționate încă de la începutul anului școlar, se pare că primăria municipiului Galați a fost luată prin surprindere de temperaturile ce au înregistrat valori negative, împiedicând desfășurarea orelor de curs în condiții optime”, se arată în interpelarea transmisă de senatorul liberal George Stângă, pe 19 noiembrie, vice-premierului ce are și funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Acesta este întrebat în ce măsură cunoaște situația și ce măsuri va lua ca miile de elevi să nu fie nevoiți să tremure în clase. În replică, reprezentantul guvernului recunoaște vina administrației locale și subliniază faptul că nu s-a cerut în vreun moment sprijinul.

”Motivând ineficiența sistemului centralizat de termoficare, Consiliul Local al municipiului Galați a luat hotărârea ca sistemul centralizat de încălzire să nu mai fie pornit, fără ca să fie asigurate soluții alternative de încălzire pentru toate categoriile de consumatori, printre care 17 unități de învățământ la care lucrările contractate de Primăria Municipiului Galați nu au fost încă finalizate. Precizăm că Primăria Municipiului Galați nu a solicitat sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, se arată în răspunsul oferit de vice-premierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Conform acestuia, întreaga responsabilitate aparține factorilor locali de decizie, care sunt obligați să gestioneze problemele comunității pe care o reprezintă.


Distribuie articolul

You May Also Like