Inamicul public nr.1. Căpușele au trimis zeci de gălățeni la spital

Distribuie articolul

Zeci de gălățeni sunt puși pe drumuri din cauza căpușelor. Potrivit statisticilor, în luna aprilie aproape 90 de persoane au fost mușcate de căpușe. De asemenea, în ultimele trei zile, 35 de gălățeni au ajuns la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase Galați cu aceeași problemă.

„Raportăm săptămânal numărul cazurilor de îmbolnăviri și de cazuri de mușcături de căpușe. Deocamdată, nu avem îmbolnăviri la Spitalul de Boli Infecțioase, dar sunt 88 de mușcături de la începutul lunii aprilie până în prezent. Sunt aproximativ 30 de cazuri pe săptămână. Riscul cel mai mare este dat de pătrunderea persoanelor în habitate de vegetație, fără protecție, acolo sunt multe căpușe”, a declarat Mihaela Debita, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Galați.

Căpușele sunt periculoase deoarece transmit omului o boală infecțioasă produsă de o bacterie. Este vorba despre Lyme care mai este cunoscută și sub numele de boala cu o sută de fețe, deoarece afectează tot organismul și mimează simptomele altor maladii. În cazul unei mușcături de căpușă vizita la medic este obligatorie, atrag atenția specialiștii.

„Cei care găsesc pe tegumente o căpușă este bine să meargă într-o secție de specialitate chirurgicală pentru că există siguranța de a fi extrasă în întregime, este important să fie extras și capul insectei, Dacă nu, să se folosească o pensetă cu margini ascuțite. Dezinfecția tegumentului se face cu alcool de 70 de grade și se administrează un unguent cu antibiotice. La pătrunderea în areale care presupun vegetație este bine ca persoanele să aibă îmbrăcăminte deschisă la culoare pentru a vedea insectele și cu mâneci, șosete. În special cei care lucrează la spații verzi trebuie să se îmbrace corespunzător”, a precizat Mihaela Debita.

Și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică monitorizează situația.

„Încă din luna aprilie, DSP a notificat toate primăriile din județul Galați cu privire la aplicarea planului de combatere a vectorilor ceea ce are ca scop eliminarea/limitarea focarelor de insecte, inclusiv pentru căpușe”, a spus Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Pentru a evita neplăcerile, gălățenii sunt sfătuiți să evite zonele cu vegetație bogată, să-și aleagă cu grijă locul de picnic, să folosească scaune și nu pături pe iarbă și să se îmbrace în culori deschise pentru a depista cu ușurință insectele.


Distribuie articolul

You May Also Like