În vreme ce ArcelorMittal își vinde combinatul, Guvernul încă mai supraveghează privatizarea Sidex

Distribuie articolul

Anunțul privind vânzarea combinatului siderurgic gălățean a readus în atenție condițiile privatizării și cât anume dintre ele au fost respectate. În locul unui răspuns concret, reprezentanții Guvernului se mulțumesc să spună că „se monitorizează”. Și cam atât.

În urmă cu două luni, la sfârșitul lunii mai, deputatul USR Bogdan Rodeanu adresa o interpelare pe această temă premierului Viorica Vasilica Dăncilă.

„Vă solicit să confirmați dacă ArcelorMittal a îndeplinit sau nu toate prevederile dn contractul de privatizare al Combinatului Siderurgic Galați, din anul 2001, cu LNM Holdings NV”, se arată în adresa trimisă premierului pe data de 30 mai.

Răspunsul transmis după mai bine de o lună și jumătate, mult peste termenul legal, este laconic și nu lămurește decât un singur lucru: privatizarea încă se mai bucură de atenția guvernanților, la 17 ani de la privatizare.

„Monitorizarea post-privatizare pentru contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni la societatea Ispat Sidex SA Galați (actual ArcelorMittal SA Galați) nu a fost încheiată, contractul fiind în derulare până la confirmarea îndeplinirii tuturor obligațiilor asumate de cumpărător”, se arată în răspunsul oferit de Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei.

Nimic concret despre câte prevederi contractuale au rămas neduse la bun sfârșit și, eventual, din ce domeniu sunt acestea.

În prezent, trei firme sunt extrem de interesate să preia activitatea combinatului gălățean. Astfel, conform Reuters, este vorba de cel mai mare producător de oţel din India, JSW Steel, dar și de companiile Metinvest din Ucraina și Marcegaglia din Italia.


Distribuie articolul

You May Also Like