Guvernul a decis: alegeri în două tururi pentru primari și desemnarea președinților CJ prin votul consilierilor

Distribuie articolul

Guvernul Orban vrea alegeri în două tururi pentru primării. În urma ședinței de joi a Cabinetului, miniștrii au decis să-și asume responsabilitatea asupra legii care va permite alegerea primarilor în două tururi. Scrisoarea privind asumarea răspunderii pentru proiectul în discuție va fi transmisă luni, 20 ianuarie, la Parlament, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Conform regulamentului, parlamentarii pot depune amendamente, iar în termen de 3 zile cei care se împotrivesc proiectului, au dreptul să depună o moțiune de cenzură la adresa Guvernului, ceea ce ar deschide drumul către organizarea de alegeri anticipate. De asemenea, proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi poate fi contestat la Curtea Constituțională.

Nu în cele din urmă, Guvernul vrea să modifice și modul de alegere a președinților Consiliilor Județene. În prezent, ei sunt aleși de electorat  într-un singur tur, dar guvernanții propun revenirea la desemnarea șefului consiliului prin votul consilierilor județeni. În acest caz, discuțiile se poartă în Parlament, dar Guvernul a anunțat că va da o ordonanță de urgență dacă problema nu este tranșată rapid.


Distribuie articolul

You May Also Like