Francezii de la Naval Group vor construi corvetele militare comandate de statul român. Compania din Franța a fost declarată câștigătoare a licitației organizate de Ministerul Apărării și va realiza vasele militare la Șantierul Naval Constanța. Asta după ce procedurile au fost suspendate din cauza unor suspiciuni invocate de reprezentanții ministerului privitoare la „derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul Corvetă multifuncţională”.
De contract s-au arătat interesate și alte două companii care au afaceri în România. Este vorba despre Grupul olandez Damen, care deține șantierele navale de la Galați și Mangalia, și grupul italian Fincantieri, care are în România unitățile de la Tulcea și Brăila. De altfel, conducerea Damen a anunțat că va stabili pașii de urmat în condițiile în care problemele invocate de statul român nu au fost pe deplin lămurite.
„Damen urmărește cu interes și preocupare majoră anunțul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncțională mai ales că acesta vine la un moment în care multiple chestiuni (inclusiv de legalitate, încălcare a confidentialității etc), invocate chiar de către MapN ca temeiuri pentru suspendarea procedurii sunt în continuare nelămurite. Damen analizează următorii pași de urmat”, au anunțat reprezentanții companiei olandeze.
Totuși, Damen nu are de gând să se retragă din România.
„Damen este mai hotărât ca niciodată și dorește să rămână un partener de nădejde pentru România; Damen a investit continuu în Galați și – de anul acesta – a readus la viață șantierul naval Mangalia și va continua să aloce resurse importante astfel încât România să devină unul dintre cele mai importante huburi de construcție de nave de la Marea Neagră, din Europa și din lume”, au precizat cei de la Damen.
Pentru construcția celor patru corvete militare care vor intra în înzestrarea Ministerul Apărării Naționale, statul român pune la bătaie 1,6 miliarde de euro. Prima corvetă ar trebui să fie gata în trei ani de la semnarea contractului, iar ultima livrare se va face peste 7 ani.