Potrivit primarului municipiului Galați, ”orașul nostru este pe primul loc în țară și pe locul 21 la nivel european în ceea ce privește calitatea aerului”
Agenția Europeană a Mediului atestă că politicile de reducere a poluării aerului au dus la îmbunătățirea calității aerului în Europa în ultimele trei decenii. În unele orașe europene poluarea aerului încă prezintă riscuri pentru sănătate. Specialiștii AEM au creat o platformă de monitorizare a calității aerului în marile orașe dar și o aplicație utilă cetățenilor și tuturor celor interesați de gradul de poluare dintr-un anumit oraș.
Se poate, astfel, utiliza aplicația informatică ”vizualizatorul de aer din orașul european”, pentru a verifica calitatea aerului în orașul dvs. în ultimii doi ani și pentru a o compara cu calitatea aerului din alte orașe din Europa.
Orașele sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM 2,5, în ultimii doi ani calendaristici.
Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății.
În 2021,Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat liniile directoare bazate pe sănătate pentru calitatea aeruluiși a recomandat un nivel maxim de 5 μg/m 3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung pentru a proteja sănătatea. În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine de 25 μg/m 3 în cadrul politicilor de furnizare a aerului curat în Europa . Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire , printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.
În acest sens, potrivit unui studiu al Agenției Europene a Mediului ”măsurile luate în ultimii ani, pentru un #GalatiEco, atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare, își dovedesc eficiența, orașul nostru aflându-se într-un select top european al așezărilor urbane cu o calitate crescută a aerului respirabil”, anunță Ionuț Pucheanu
Aici puteți consulta întreg studiul, conform celei mai cuprinzătoare rețele de monitorizare a calității aerului din lume:https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer?fbclid=IwAR1QLBuuO7ZvG3aMQq1tLQqQ8YOtDNAhOVn_Ngm1T59xE1WAWTLmuWKoVK8
În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. În aplicație sunt prezentate nivelurile de particule fine în peste 340 de orașe din țările membre ale SEE . Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare.