Forța Dreptei – “Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR”

Distribuie articolul

 Liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban consideră că principalul responsabil pentru acest eșec este cel ce are ca principală atribuție de serviciu, gestionarea politicii externe, președintele Iohannis.

„Astăzi, două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci. Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați cu Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României.

Susțin și eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este și rezultatul unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești.

Este momentul asumării publice a acestui eșec de către coaliția de guvernare.

De asemenea, cineva trebuie să plătească pentru acest eșec. Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne folosește la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greșelilor comise și o regândire a strategiei de aderare la Schengen a afirmat președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban.

 Acesta a adăugat că în momentul de față nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca decizia de astăzi la CJUE.

Este dreptul românilor să circule liber în Uniunea Europeană și obligația autorităților publice din România de a obține acest drept pentru cetățenii români, drept garantat de Tratatele UE.


Distribuie articolul

You May Also Like