Fondul forestier european intră în monitorizarea CE

Distribuie articolul

Comisia Europeană (CE) a propus o lege privind monitorizarea pădurilor care va elimina lacunele existente în ceea ce privește informațiile privind pădurile europene și va crea o bază cuprinzătoare de cunoștințe în domeniul forestier, pentru a permite statelor membre, proprietarilor de păduri și administratorilor de păduri să își îmbunătățească răspunsul la presiunile tot mai mari asupra pădurilor și să consolideze reziliența pădurilor, după cum informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

O mai bună monitorizare va permite luarea de măsuri pentru a face pădurile mai rezistente la amenințările transfrontaliere reprezentate de dăunători, secete și incendii forestiere care sunt exacerbate de schimbările climatice, va permite noi modele de afaceri, cum ar fi agricultura carbonului, și va sprijini respectarea legislației convenite a UE.

În cele din urmă, va contribui la consolidarea capacității pădurilor de a-și îndeplini multiplele funcții de mediu și socio-economice, inclusiv rolul lor de absorbanți naturali de carbon.

Potrivit studiilor Comisiei, lanțurile valorice forestiere extinse furnizează materii prime precum lemnul, alimentele, plantele medicale, pluta și rășina și sprijină în prezent 4,5 milioane de locuri de muncă în UE.

Pe plan local, până la punerea în aplicare a acestei legi, Directia Silvică Galați administrează o suprafață de 37.260 ha din care:

* Fond forestier de stat : 20.738 ha;

* Fond forestier privat (servicii de paza fondului forestier) : 16.522 ha.

Aproape 40% din aceste proprietăți private sunt suprafețe cu câteva mii de proprietari, respectiv cu proprietăți sub 1 ha, conturând astfel imaginea unui fond forestier fărâmițat, constituind astfel principala problemă în dezvoltarea durabilă a pădurilor județului și menținerea funcțiilor ecologice ale acestora.

În cadrul activitatii de fond forestier s-au efectuat lucrări de inventarierea masei lemnoase pentru un volum de 47,30 mii m.c. Deasemeni, au fost efectuate lucrări de îngrijire a arboretelor tinere pe o suprafaţă totală de o suprafaţă totală de 840 ha, din care 8 ha degajari, 304 ha curăţiri, 503 ha rărituri şi 25 ha elagaj artificial, potrivit unei informări a directorului DSG, ing. Valentin Hahuie.


Distribuie articolul

You May Also Like