Filiala „Radu Macovei” – UZPR, listându-și succesele din 2020-2024

Distribuie articolul

Într-o întâlnire desfășurată la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați, pe data de 12 februarie, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) – Filiala „Radu Macovei” – au participat la Adunarea Generală de bilanț și alegeri. Evenimentul a marcat un moment crucial pentru peisajul jurnalistic local, cu peste 30 de jurnaliști de marcă adunându-se în Sala Lapidarium pentru a evalua realizările perioadei de mandat 2020-2024, sub conducerea președintei Maria Stanciu și ale Consiliului de Coordonare.

Încă de la înființarea sa, imediat după căderea comunismului în 1989, pe structura redacției ziarului „Viața liberă”, datorită inițiativei pionierilor Radu Macovei și Grigore Lazarovici, și cu sprijinul altor ziariști pasionați, Filiala Galați a UZPR a dobândit personalitate juridică în 1999. Aceasta a devenit un simbol al libertății de exprimare și al angajamentului față de adevăr, conducând proiecte culturale importante fără un buget fix, dar cu o dedicare profundă față de profesie și comunitate.

Continuând tradiția, în acest mandat, au fost desfășurate o serie de activități care au îmbinat latura creativă a profesiei cu cea de utilitate publică, potrivit Statutului de funcționare a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și legislației în vigoare. În 2021, concursul de eseuri pentru școlari și liceeni din Galați a ajuns la cea de-a IV-a ediție, având ca temă „România frumoasă”, urmat de a V-a ediție în 2022, cu focus pe „Ospitalitate și generozitate la români”. Proiectul „Să rescriem povești identitare, la Dunărea de Jos”, în colaborare cu Biblioteca Colegiului Național „Costache Negri”, marchează un alt punct de interes educativ. Pe 11 iunie 2022, Filiala UZPR „Radu Macovei” a organizat, în prezența președintelui UZPR, Sorin Stanciu, o întâlnire cu reprezentanții filialelor din Iași, Bacău, Dobrogea, Buzău, Vrancea și Brăila, sub tema „Ziaristul – apostol în comunitate”. Proiectul de editare a volumului „Arhitectura satului și a sufletului românesc din Moldova de Sud” subliniază și mai mult angajamentul cultural al filialei. În sfera patrimoniului, s-a propus înființarea unui spațiu dedicat istoriei presei gălățene în cadrul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos, la inițiativa Arhiepiscopului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian. De asemenea, la sugestia lui Grigore Lazarovici, s-a realizat un bust al ziaristului Radu Macovei, consolidând memoria jurnalistică a regiunii.

Evaluarea performanței filialei a evidențiat succesul remarcabil și impactul pozitiv al inițiativelor sale asupra comunității gălățene, culminând cu un acord unanim pentru reînnoirea mandatelor liderilor săi: Maria Stanciu, președintele filialei, Dan Cătălin Predescu, redactor-șef al cotidianului “Viața liberă”, și Viorel Dinescu, ziarist și poet.


Distribuie articolul

You May Also Like