Fermierii de cereale afectați de importurile din Ucraina au mai primit un ”balon de oxigen” de la UE

Distribuie articolul

A apărut Regulamentul 1100 al Uniunii Europene, publicat în Jurnalul Oficial European.

Cu această ocazie aflăm că restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie, în condițiile în care termenul limită până la care aceste restricții erau aplicate era de 5 iunie.

În contextul în care fermierii români încep să recolteze de pe zonele cultivate, ministerul de resort trebuie să se preocupe de asigurarea spaţiilor libere pentru depozitare, dar şi de facilitarea valorificării producţiei agricole rezultate, atât pe plan intern cât şi pe cel extern.

Fermierii români, printre care și cei din Galați, afectați de importurile ieftine din Ucraina mai au, însă, de așteptat primirea subvențiilor comunitare pentru acoperirea prejudiciilor, în condițiile în care se aşteaptă conformarea Ungariei, care trebuie să suspende măsura unilaterală pe care a luat-o. Potrivit ministrului Agriculturii, deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, este așteptată în perioada următoare. În cadrul pachet de subvenții Comisia Europeană a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România.


Distribuie articolul

You May Also Like