Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii sub cinci ani, prioritate la ghișee sau casierii

Distribuie articolul

O nouă schimbare în magazinele și instituțiile publice din România. De data aceasta sunt vizate doamnele însărcinate și persoanele însoțite de copii.

Schimbarea va fi foarte bine venită mai ales când este vorba despre instituțiile publice, unde timpii de așteptare sunt de cele mai multe ori foarte mari.

La Senat, acolo unde s-a înregistrat  acest proiect de lege, ce prevede ca atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani să aibă prioritate la casieriile magazinelor, precum și în instituțiile publice ori serviciile acestora.

În plus, același proiect mai stipulează că magazinele și instituțiile publice vor avea obligația să amenajeze locuri de parcare destinate acestor categorii de persoane.

Care sunt excepțiile

Proiectul se află la Senat, iar în cazul în care magazinele sau instituțiile publice au deja servicii destinate acestor categorii de persoane, atunci nu trebuie să implementeze alte case de marcat special amenajate pentru ele sau servicii destinate în acest sens.

Acolo unde aceste servicii nu există, angajații magazinelor sau instituțiilor publice vor avea obligația să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele care ajung la ele însoțite de copii ce nu au împlinit vârsta de cinci ani.

În plus, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor, se vor amenaja spații destinate parcării vehiculelor folosite de aceste categorii de persoane.

Astfel, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, însă nu mai puțin de două, trebuie să fie destinate in acest sens.

De asemenea, în proiectul de lege se stabilesc și sancțiuni pentru cei care nu vor respecta noile reguli. Cei care nu vor acorda prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii vor putea primi amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Însă, pentru neamenajarea locurilor de parcare destinate acestor persoane, amenzile vor putea urca până la 100.000 de lei.

De asemenea, amenzi se vor da și șoferilor care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate. Șoferii vor fi pasibili de amenzi de până la 2.500 de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like