Farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice eliberate

Distribuie articolul

 

 

Farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie şi, la nevoie, se vor putea elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi unităţi, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă, prevede un ordin emis de Ministerul Sănătăţii.

Ordinul reglementează o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic, în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora.

Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripţiile medicale, ci doar o serie de informaţii necesare a fi completate şi raportate – o serie şi un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul şi detalii despre medicament.

Eliberarea prescripţiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest Ordin. Noua reglementare nu se referă la medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC), preparatele magistrale şi medicamentele de uz topic.

Ordinul mai prevede că, în situaţii de urgenţă medicală, farmaciştii pot elibera anumite antibiotice şi antifungice în lipsa unei prescripţii medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgenţă, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. Acestea au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului.

După o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului, necesară adaptării sistemelor informatice, farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate.

Astfel, în baza datelor colectate în timp real, se vor lua cele mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice şi antifungice de uz sistemic, menţionează Ministerul Sănătăţii.


Distribuie articolul

You May Also Like