„Express de Dunăre”, prezent la Conferința Internațională „Mass-media în post-comunism” de la Oradea!

Distribuie articolul

„Jurnaliștii și actorii politici – tentații, angajamente și cenzuri deontologice” a fost tema celei de-a noua ediție a seriei de conferințe internaționale „Mass-media în post-comunism”, organizată de Universitatea din Oradea.
Participanții au fost salutați în deschiderea lucrărilor de rectorul Universității din Oradea, profesor universitar dr. habil. Constantin Bungău, de decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, de directorul departamentului de profil al FIRISPSC, prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft.

Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Florin Ardelean, care, împreună cu lect. univ. dr. Ioan Laza, au organizat toate cele nouă ediții academice de înaltă ținută.
Comunicările în plen au conținut două conferințe speciale, a prof. univ. dr. habil. Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București („Măsuri active. Unde trasăm granița între fals și adevăr în contextul provocărilor cu care se confruntă media în relația cu actorii politici”) și a prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, împreună cu Aurelia Perșinaru, de la Biblioteca Națională a României („Evoluții ale presei partidelor politice din România”).
Conferința a fost organizată și găzduită de Universitatea din Oradea și co-organizată de Universitatea din București și Universitatea de Stat din Moldova. 

Tot ieri, 12 octombrie, a fost Ziua Municipiului Oradea. Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la această dată, Ziua Municipiului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa:

12 octombrie 1918, când prin Declarația de la Oradea, românii ardeleni își afirmau autodeterminarea și, implicit, dreptul de a-și decide singuri soarta, pe pământurile natale.

Prin publicarea sa, urmată de citirea în Parlamentul de la Budapesta, Declarația de la Oradea s-a constituit într-un act premergător important, ce a creat premisele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

12 octombrie 1944 e ziua în care Oradea a fost eliberată de către armatele române, în cel de-al doilea război mondial, de sub ocupația maghiaro-horthystă.

 

 


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: