Eurespal, retras din farmaciile gălățene. Ce trebuie să facă pacienții care au acasă medicamentul împotriva tusei

Distribuie articolul

Eurespal dispare de pe piață. Marți, medicamentul împotriva tusei a fost retras din farmaciile gălățene după ce s-a aflat că produsul poate provoca probleme cardiace. În următoarele zile, autoritățile vor anunța dacă interzic definitiv comercializarea produsului în România.

Discuțiile au apărut după ce medicamentul foarte folosit în România a fost interzis în Franța. Este vorba despre produsul comercializat în farmaciile românești sub numele de Eurespal. Medicamentul recomandat în special copiilor care tușesc poate provoca aritmii cardiace, au stabilit specialiștii. Ca urmare, producătorul din Franța a retras de pe piața medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, și le-a cerut medicilor să nu-l mai prescrie.

Chiar dacă nu a fost luată o decizie oficială la nivel național, autoritățile din lumea medicală au decis să retragă preventiv medicamentul din toate farmaciile. De asemenea, medicii gălățeni au decis să nu mai prescrie Eurespal deși era un medicament eficient în lupta contra tusei.

„Era un medicament recomandat de medici datorită eficienței și a studiilor clinice, avea o carte de vizită foarte bună, pacienții reacționau  bine la tratament. Nu am cunoștință de cazuri în care să fi avut efecte adverse. În noile condiții nu-l vom mai prescrie, oricum a fost retras din farmacii. Vom folosi alte medicamente, pacienții nu au de ce să fie îngrijorați”, a declarat medicul Valentin Boldea.

În Franța, persoanele care fac tratament cu acest medicament împotriva tusei au fost atenționate că trebuie să înceteze imediat şi au fost rugate să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere. Și medicii gălățeni au adoptat o poziție asemănătoare, atrăgând atenția pacienților să renunțe la tratament. Pastilele sau siropurile rămase nu trebuie aruncate la gunoi pentru că procedura de distrugere a medicamentelor este diferită, precizează medicii.

„Dacă pacienții mai au acasă Eurespal, trebuie să se adreseze farmaciei pentru distrugerea medicamentului. Nu trebuie aruncat la gunoi, este o practică incorectă, medicamentele expirate sau cele cu probleme trebuie duse la cabinetele medicale, la spitale sau la farmacii. Deșeurile de acest tip au un alt circuit de neutralizare și distrugere”, a precizat Valentin Boldea.

Autoritățile din Franța au informat instituțiile de la Bruxelles și, probabil, o decizie privind retragerea Eurespal de pe piață va fi luată în curând la nivelul întregii comunități europene.


Distribuie articolul

You May Also Like