Este îmbulzeală în portul Galați: zeci de tiruri care transportă cereale așteaptă să ajungă la rampa de descărcare

Distribuie articolul

Sunt cozi uriașe în portul Galați. Zeci de tiruri așteaptă ore și zile întregi ca să descarce produsele care ulterior sunt încărcate în vapoare. De vină sunt camioanele numeroase care aduc în port cereale și alte produse agricole. Fermierii gălățeni vor să scape de produse imediat după recoltare deoarece nu au spații de depozitare. În această perioadă, cele mai multe produse agricole merg la export. Zilnic, în portul Galați, zeci de tiruri cu porumb şi floarea soarelui aşteaptă să fie descărcate. Din diverse motive, șoferii sunt nevoiți să aștepte o zi, chiar două, pentru a ajunge la rampa unde își descarcă marfa.

„Aşteptăm de ieri să descărcăm. Aşteptăm pentru că sunt multe maşini, este un singur vapor, mai apare un vapor. Am înţeles că sunt trei vapoare pe drum. De lucrat se lucrează dar se lucrează în stilul nostru românesc”, s-a plâns Bogdan Onica, şofer de tir.

Problema principală a fermierilor gălățeni este că nu au unde să-şi depoziteze cerealele. Deoarece nu au silozuri, ei sunt nevoiţi să vândă cerealele îmediat după recoltare. Asta înseamnă profituri mai mici: cele mai bune prețuri sunt iarna și primăvara.

„Silozurile sunt puţine şi cu capacitate de stocare redusă. Fermierii sunt obligaţi să vândă. Spun obligaţi din două motive: trebuie să-şi plătească datorile către bănci sau furnizori de imputuri şi în al doilea rând pentru că nu au unde să depoziteze. Galaţiul este una din zonele unde există port, la fel ca şi Brăila, şi atunci toată lumea se înghesuie să vândă aici”, a explicat Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole.

În judeţul Galaţi, înainte de 1989, statul deţinea zeci de silozuri de cereale. În ultimii 27 de ani, toate au fost privatizate iar în prezent nu mai există decât șase silozuri.

„Acum sunt toate privatizate. Au fost CAP-urile care au avut spaţii de depozitare, le-au scos la vânzare, la licitaţie”, a declarat Doina Ragea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.

Datorită tranzacțiilor cu cereale și alte produse agricole, în portul Galați se înregistrează o creștere a activităților. Potrivit statisticilor, în octombrie, traficul de mărfuri în portul Galaţi a crescut cu 10% în comparație cu luna trecută.


Distribuie articolul

You May Also Like