Elevii vor primi în acest an școlar sume importante de bani

Distribuie articolul

Autoritățile au implementat mai multe mecanisme de ajutor financiar pentru elevii care urmează diferite forme de studiu. Vorbim de burse sociale, de studiu și de merit. Acestea au sume de bani semnificative în spate și cresc de la un an la altul.

Dacă tot a început anul școlar de câteva zile ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu a venit cu câteva completări importante legate de bursele pe care le primesc elevii în anul școlar 2022-2023. Bugetul din spatele burselor sociale, de studiu și de merit, de cinci ori mai mare Anul acesta, comparativ cu situația din 2020, bugetul pentru bursele elevilor din România este de cinci ori mai mare.

În plus, elevii care au nevoie de sprijin socio-economic și medical se vor bucura de burse sociale în valoare de 200 de lei pe lună. Cu această ocazie, ministrul a insistat și asupra faptului că bursele sociale și asigurarea gratuității transportului elevilor sunt importante pentru Guvernul României, banii venind de la bugetul de stat. ”Bugetul pentru bursele elevilor este in anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei față de 270 milioane lei in 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat.

Toți elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoala, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanța şcolară. Toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei/luna, 12 luni/an!

Bursa socială se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, a spus Sorin Cîmpeanu. Acesta, a insistat și asupra faptului că foarte mulți copii se află într-o situație foarte dificilă din punct de vedere financiar. Din acest motiv, Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi.

Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic. Tot acum, ministrul a spus că Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului Masa Caldă, în timp ce cuantumul alocat fiecărei mese a crescut cu 50%.


Distribuie articolul

You May Also Like