EDITORIAL/ Despre perversitatea statului

Distribuie articolul

Statul a fost, este și va rămâne pervers. Așa a fost mai mereu, indiferent de orânduire. În prezent, mai mult ca niciodată, statul își bate cu sârg joc de oameni! Sunt vremuri pandemice. Așa. Și? Ce dacă nu ne e bine? Statul degeaba face bine la mușchi. Indiferent că el, statul, are acei mușchi ori ba.

Statul face reguli. Dintotdeauna. În mare parte proaste. Uneori, chiar foarte proaste. Disprețuitor de proaste. Tot pe-același stil, în bătaie de joc.

În pandemie, am văzut atâtea reguli proaste de mă mir că mai sunt suportabile.
Tu, statule, hai să-ți spun de ce ești pervers și mai ales de ce funcționezi cu două măsuri în funcție fix de propriile tale interese.

Să le luăm pe rând!

Ne-ai bezmeticizat cu spălatul pe mâini de x+y la puterea a treia pe zi lumină, ne-ai băgat în cotețuri la orice oră ai vrut, fie vară, fie iarnă, fie zi lucrătoare, fie week-end. Ai tras heblu la cultură, ai pus lacăt pe buna dispoziție a oamenilor, ai închis locurile de joacă pentru copii, parcurile, bibliotecile, muzeele, teatrele. Ți-ai bătut literalmente joc de educația a câtorva generații de elevi, fie ei la început de drum sau în pragul unor examene.

Ne-ai spus când să ieșim din case, când putem și când nu merge la spital, când, unde și dacă putem pleca în concedii, ai mazilit afaceri private și nu puține, ai lăsat oameni fără job-uri, și nu puțini și în final te-ai făcut arici când unul sau altul, corect sau incorect te-au contestat.

Asta în timp ce…

Măsurile ce le-ai luat au fost în foarte multe situații haotice, ca să mă exprim elegant. Ai funcționat fix ca un berbec încolțit, mereu cu atacul de panică la purtător, iar pe mulți dintre cei 58 997 decedați, chiar ii ai pe conștiință.

Arafat, Vela, Tătaru, Rafila și care ați mai fost pe-acolo putem ști și noi de ce principalele surse de infectare le-ați ținut departe de orice intenție de neutralizare? Acolo unde toată lumea pune mâna, niciodată, dar niciodată nu ați dat cu un mililitru de dezifectant. Parcometrele, ATM-urile, ușile blocurilor, ale instituțiilor frecventate de public numeros, tastele aparatelor de achitat cu cardul la diverse magazine, mijloacele de transport în comun, inclusiv cele private (taxi, maxi-taxi, autocare etc), alegeri în plină pandemie în școli unde a intrat cam 50 la sută din populația matură a României și multe altele.

Pe de altă parte, de dată mai recentă, avem la justiție liberă circulație pentru că, nu-i așa, nu-i tocmai ok să-i irităm pe magistrați, avocați, grefieri etc, dar la finanțe nu intră decât vaccinatul. Pe bune?

Îmi spui tembelistic de câțiva ani să păstrez distanța socială de nu știu câți metri, de parcă ne-am împărți în tarabostes și comati. A scos un idiot la început de pandemie o gogoașă crudă și au preluat-o toți nemestecată. Distanța personală trebuie păstrată, statule semi-analfabet, aia socială fiind cu totul și cu totul altceva.

Dar cum naiba să păstrăm distanța asta ce ne-o bagi pe gât când mi-ai redus orele de a merge la cumpărături, anul trecut ne înghesuiai inconștient în prăvălii între 16 și 18, pe calea ferată înghesuială ca la nebuni într-un vagon, maxim două, pe transportul în comun, reduceri masive de trasee.

Acum nu mai e bună nici masca aia, e musai ailaltă. Care e produsă de cineva anume, probabil. Cu vaccinul, ne-am lămurit. Dincolo de faptul că părem un popor de medici, dar de fapt suntem alintați până la stele și-napoi, eșecul pentru această campanie îți aparține în totalitate.

Habar n-ai avut să explici pe înțelesul omului de rând ce e cu acest vaccin. Și, evident că fiecare a priceput după propria putință. Iar cum nu suntem neam de academicieni, rezultatul e neaoș.

Ai mai avut două campanii tembele, una cu o tombolă, care fie vorba între noi ai gestionat-o ca la coada vacii, iar apoi cu nu știu ce tichete, fix ca la bodega satului în plină campanie electorală.
Să-ți fie de cap, statule pervers!


Distribuie articolul

You May Also Like