Digitalizarea serviciilor publice a ajuns și la „Apele Române”

Distribuie articolul

Pe website-ul www.rowater.ro este disponibilă aplicația prin care utilizatorii de apă pot solicita şi obţine online avize şi autorizaţii de gospodărire a apelor, Depunerea documentelor se face online, în secțiunea Avize şi Autorizaţii potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR)


Accesul este gratuit şi se face în baza unui cont, precum şi a unei adrese de email dedicate, fiind funcţională la nivel central şi al celor 11 Administraţii Bazinale de Apă.


Potrivit reprezentanților instituției, avizul este emis înainte de demararea lucrărilor, în timp ce autorizaţia poate fi obţinută după finalizarea execuţiei, pentru funcţionarea sau exploatarea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele.


Administraţia Naţională „Apele Române”, prin cele 11 Administraţii Bazinale de Apă (ABA), precum şi ărin Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) din subordinea ABA reglementează, din punct de vedere al gospodăririi apelor, toate lucrările construite pe ape sau care au legătură cu apele, indiferent de deţinător.


Conform legii, oricine construieşte o astfel de lucrare trebuie să solicite, în condiţiile legii, aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor. Acestea sunt acte tehnico-juridice care implică răspunderea administratorului resursei de apă, atât pentru alocarea resursei de apă, cât şi pentru primirea apelor uzate în emisarii naturali (râuri, lacuri).


Beneficiile oferite de aplicația informatică sunt reducerea timpului de aşteptare, eliminarea paşilor birocratici şi evitarea contactului fizic. În plus, conferă transparenţă instituţională, întrucât solicitantul poate urmări pas cu pas fiecare etapă de avizare/autorizare”, după cum s-a menţionat într-un comunicat.


Detalii privind documentele necesare precum și pașii ce trebuie făcuți pentru obţinerea avizelor sau autorizaţiilor online sunt disponibile la adresa https://avize-autorizatii.rowater.ro/modules/site/main.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *