Delicatese gălățene. În magazinele din Galați există carne, ouă, vopsea de ouă și dulciuri EXPIRATE

Distribuie articolul

Carne, ouă, vopsea de ouă și dulciuri expirate. Asta au găsit în magazine comisarii gălățeni de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Galați. Controlalele au început în prima săptămână a lunii aprilie și vizează în special produsele alimentare specifice Paștelui. În șase magazine din oraș și din județ au fost descoperite 40 de kilograme de carne expirată, iar într-o unitate din mediul rural au fost găsite ouă stricate. De asemenea, într-un magazin de la țară comisarii au găsit vopsea de ouă expirată de trei ani. „La un magazin din mediul rural se comercializau pulpe de pasare congelate  prezentând  arsuri de congelare care erau depozitate intr-un spaţiu frigorific pentru care nu s-a putut stabili temperatura la momentul controlului. Şapte operatori economici comercializau , în vrac, diverse sortimente de carne congelată ( pulpe pasăre, carne de porc, etc) precum si refrigerată (burtă de vită , slănină, etc )fără a fi însoţite de elemente de identificare si caracterizare neputându-se determina termenul de valabilitate. O abatere gravă constatată de comisarii CJPC Galaţi o reprezintă comercializarea produselor din carne expirate sau cu data durabilităţii minimale ilizibilă , abatere constatată la un numar de şase magazine alimentare atât din din mediul rural cât şi urban. S-au oprit  astfel definitiv de la comercializare 40 de Kg de preparate  in valoare totala de 2750 lei…. La un magazin alimentar se comercializau oua de găină expirate…. Un operator economic din mediul rural vindea vopsea de ouă expirată din 2016”, au anunțat reprezentanții Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Galați.

În timpul controalelor, au mai apărut și alte nereguli care țin de informarea clienților sau de inducerea în eroare a consumatorilor.

Unsprezece operatori economici comercializau diverse sortimente de produse de patiserie (foietaje, fursecuri, saleuri, placinte, cornulete, etc.) cu data durabilității minimale depăşită… În şase magazine alimentare s-au găsit la comercializare produse de patiserie complet neetichetate, astfel încât consumatorii nu erau informaţi despre ingredientele utilizate, data durabilităţii minimale, valoarea nutriţională, etc. De asemenea, s-au găsit la comercializare produse de patiserie cu termenul de valabilitate şters sau modificat. Au mai fost găsite la comercializare diverse produse de patiserie (biscuiţi, prăjitură) având în denumire sintagma “de acasă” sau “de casă”, inducând în eroare consumatorii, creându-le ideea că sunt făcute ca acasă, adică fără aditivi, deşi în realitate se utilizau diverşi aditivi alimentari. Un producător comercializa cornuri cu ciocolată şi foietaj cu gem , deşi în procesul de fabricaţie nu se utiliza ciocolată sau gem ci cremă pe bază de cacao şi un produs cu 1% fruct”, au precizat reprezentanții Comisariatului gălățean.

În total, au fost verificaţi 40 operatori economici aplicându-se 36 amenzi contravenţionale în valoare de 136.400  lei. De asemenea, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a  produselor etichetate necorespunzător în valoare de 6.538 lei și oprirea definitivă de la comercializare  a produselor  expirate în valoare de 9.620 lei.


Distribuie articolul

You May Also Like