Datele programului Rabla 2025

 

În căutarea unei mașini noi sau dorind să înlocuiți mașina veche, Programul Rabla 2025 reprezintă o oportunitate deosebită pentru a beneficia de avantaje substanțiale. Acest program, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, aduce schimbări semnificative care vizează stimularea achiziției de vehicule mai puțin poluante și simplificarea procesului de înscriere.

Persoanele fizice se pot adresa deja producătorilor auto validați în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programului Rabla 2025. Persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării conform Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Persoanele juridice care doresc să participe la Programul Rabla vor putea accesa aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de AFM doar pentru crearea conturilor de utilizator.

Conturile deja create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor AFM rămân valabile şi pot fi utilizate pentru înscrierea în cadrul programului din acest an. Acesta se va desfăşura în mai multe etape, în limita sumelor alocate.

Data exactă a programului, valoarea tichetelor Rabla și condițiile detaliate de participare vor fi anunțate cel mai probabil in cursul lunii martie

Începând cu acest an, Programul Rabla va suferi modificări semnificative menite să încurajeze achiziția de vehicule mai puțin poluante și să simplifice accesul beneficiarilor. Iată principalele schimbări anunțate:

Cele două programe, Rabla Clasic și Rabla Plus, vor fi comasate într-un singur program Rabla, structurat pe trei categorii:

  • Clasic: pentru vehicule cu motoare pe benzină sau hibride fără încărcare la priză;
  • Hibrid: pentru vehicule hibride cu încărcare la priză;
  • 100% Electric: pentru vehicule complet electrice.

Această unificare are scopul de a simplifica accesul beneficiarilor și de a încuraja achiziția de vehicule mai puțin poluante.

 

Eliminarea finanțării pentru vehiculele diesel

 

O modificare majoră constă în excluderea vehiculelor cu motorizare diesel din lista celor eligibile pentru finanțare prin program. Această decizie a fost luată în colaborare cu producătorii și importatorii auto, având ca obiectiv promovarea vehiculelor mai prietenoase cu mediul.

Pentru a stimula achiziția de vehicule electrice, autoritățile intenționează să majoreze valoarea ecotichetului. Deși în 2024 aceasta a fost redusă la 5.000 de euro, pentru 2025 se discută o creștere la 6.000 sau chiar 7.000 de euro. Asociația Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA) propune o valoare de 8.500 de euro, cu o scădere treptată până în 2030.

Bugetul programului Rabla pentru 2025 va fi cel puțin la nivelul celui din anul precedent. Detaliile exacte privind sumele alocate urmează să fie stabilite după aprobarea bugetului de stat, așa cum spuneam, în cursul lunii martie.

Autoritățile doresc să încurajeze achiziția vehiculelor electrice, oferind un sprijin suplimentar prin programul Rabla. Astfel, se are în vedere acordarea unui ecotichet mai mare pentru vehiculele electrice fabricate local, comparativ cu cele importate.

 

Programul Rabla fără achiziție

 

În afara programului național pentru reînnoirea parcului auto, mai există un stimulent financiar. Astfel, poți primi o sumă de bani pentru fiecare mașină casată, fără obligația de a cumpăra una nouă, prin Programul Rabla Local 2025. Așadar, poți folosi banii și în alte scopuri.

Poți beneficia de programul Rabla fără achiziție, unde se pot casa maşini mai vechi de 15 ani.

Înscrierea în Programul Rabla 2025 are loc electronic, direct în aplicația PSIPAN, și se face de către dealerul de mașini noi de unde vei achiziționa autoturismul nou.

Pentru înscriere în Programul Rabla 2025, vor fi necesare datele celui care achiziționează autovehiculul, datele proprietarului de rablă (în cazul în care sunt persoane diferite) și datele referitoare la vehiculul ce urmează a fi casat.

Vechimea maşinii uzate trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data fabricaţiei sau de la data primei înmatriculări în România, cu inspecţia tehnică (ITP) valabilă. Pentru înscrierea în programul Rabla, proprietarul întocmește la producătorul validat un dosar de participare.

Iată care ar fi pașii de urmat:

  1. Alegerea dealerului și înscrierea

Acte necesare pentru Programul Rabla 2025:

  • Actul de identitate, în copie „conform cu originalul”, atât pentru beneficiar, cât și pentru proprietarul rablei;
  • Dacă dreptul asupra primei de casare auto Remat se transmite de la/către o persoană juridică, vor fi depuse documentele:
  1. actul de identitate al reprezentantului legal/actul de identitate al persoanei împuternicite/delegate/desemnate să înscrie proprietarul, să predea spre casare autovehiculul uzat, să radieze autovehiculul uzat şi să achiziţioneze autovehiculul nou, în termen de valabilitate, în copie „conform cu originalul”;
  2. actul de împuternicire/delegare/desemnare a persoanei care înscrie proprietarul, predă spre casare autovehiculul uzat, radiază autovehiculul uzat şi achiziţionează autovehiculul nou, în copie, dacă este cazul;
  3. actul de înfiinţare/certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor/certificatul de înregistrare în registrul comerţului, în copie certificată „conform cu originalul”.
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii casate în copie legalizată;
  • Cartea de identitate a mașinii casate în copie legalizată;
  • Certificate de atestare fiscală, în original, în copie legalizată sau emise și comunicate prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în termen de valabilitate, eliberate de către direcțiile de taxe și impozite locale din cadrul primăriilor de pe raza unde locuiește atât proprietarul rablei, cât și cumpărătorul noului autovehicul, de unde să rezulte faptul că nu au datorii la bugetul de stat;
  • Declaraţie pe propria răspundere a proprietarului rablei şi declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului prin care se obligă să achiziţioneze autovehiculul nou.

·         2. Eliberarea notei de înscriere

  • Producătorul validat va elibera nota de înscriere, generată de aplicaţia PSIPAN, după verificarea documentelor şi introducerea în sistemul PSIPAN.
  • PSIPAN este software-ul administrat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). În 5 zile de la data introducerii informaţiilor, aplicaţia confirmă acceptarea, iar în cazul infirmării se afişează motivul. Producătorul validat trebuie să verifice zilnic situaţia.

·         3. Casarea mașinii vechi

  • După ce dealerul confirmă validarea în aplicația PSIPAN, proprietarul mașinii uzate trebuie să se prezinte la Remat cu mașina pentru casare. După finalizarea procesului de casare, se va elibera certificatul de distrugere a autovehiculului vechi.

·         4. Radierea din circulație a mașinii casate

  • După casare, proprietarul are obligația să radieze vehiculul vechi la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI).
  • În termen de maximum 30 de zile de la confirmarea de către aplicația PSIPAN a datelor, proprietarul automobilului casat trebuie să prezinte la dealerul auto certificatele de distrugere și dovada radierii mașinii vechi.

·         5. Prezentarea dovezii de radiere

  • Proprietarul automobilului casat trebuie să prezinte la dealerul auto ales certificatele de distrugere și dovada radierii mașinii vechi, până cel mai târziu la momentul emiterii facturii pentru noua mașină.

·         6. Finalizarea procesului și achiziția mașinii noi

  • După ce au fost urmați toți pașii de mai sus, dealerul va putea elibera factura de achiziție a autoturismului nou, ținând cont de bonificațiile oferite în Programul Rabla 2025.

 

„Rabla pentru tractoare”, operațional până la finalul lunii martie!

 

În Programul rabla pentru tractoare, fiecare fermier poate să se înscrie, să aibă propria lui șansă.

În luna martie a acestui an, fermierii pot să beneficieze de această finanțare.

„E acel program prin care încurajăm fermierii și tinerii fermieri să devină mai prietenoși cu mediul, însă în același timp să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic”, a mai subliniat ministrul Mircea Fechet.

Ghidul de finanțare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.

„Am primit multe mesaje de la cetățeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanțarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer și nu de către ei înșiși. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare,” a explicat ministrul.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și se oblige să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro.

Solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism și nu se ține cont de vechimea colaborării cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

„Nu avem astfel de condiții în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulți fermieri, nu de mai puțini”, a declarat Mircea Fechet.

 

Ai putea fi interesat și de: