D’ale încălzirii globale: căpșuni de ianuarie și gălbenele de Anul Nou

Distribuie articolul

S-a întors lumea cu fundul în sus. Suntem la mijlocul iernii și, în loc să înjurăm autoritățile pe motiv de deszăpezire, noi îngrijim gazonul, admirăm floricele și udăm căpșunile. Pe bune. Într-o curte din orașul Galați au apărut căpșuni. Pe jumătate coapte, acestea ar putea fi bune de consumat peste câteva zile, în funcție de evoluția vremii. Bonus, în grădină au înflorit gălbenelele. Specialiștii spun că de vină sunt temperaturile ridicate pentru mijlocul iernii.

„Anul acesta o perioadă interesantă din punct de vedere climatologic pentru că temperaturile în zona noastră nu au au scăzut foarte mult drept pentru care unele plante şi-au continuat starea de vegetaţie. Pentru gălbănele, da într-adevăr se ştie clar că este o plantă anuală, deci ar fi trebuit ca la primele temperaturi mai scăzute sau ploi mai reci să-şi întrerupă perioada de vegetaţie. Dar cel mai probabil au fost într-o zonă protejată de anumiți factori”, a declarat Paul Lupoaie, şeful Secţiei Grădina Botanică Galați.

Și la Grădina Botanică din Galați au înflorit petuniile, flori care trăiesc doar vara. Acest lucru nu îi îngrijorează pe specialiști care spun că plantele pot trece peste schimbările bruște de temperatură.

„Această petunie nu a intrat în repaus, pur şi simplu înfloreşte în continuare. Asta datorită temperaturii de la nivelul solului. De asemenea, temperatura din aer o ajută în continuare în procesul de fotosinteză, ca să ne bucure cu cîteva floricele. Ea doar vara trăiește. Pentru aceste plante, lucrurile sunt simple. Chiar dacă fac frunze, plantele au muguri de rezervă, natura își știe regulile. Plantele pot trece peste momente de tipul ăsta. Încălzirea globală este un fenomen de lungă durată, nu ne așteptăm la schimbări majore peste noapte”, a precizat Paul Lupoaie.

Așadar, încălzirea globală este mișto pentru plantele ornamentale. Rămâne de văzut dacă și plantele care se bagă în farfurie sunt la fel de cooperante.


Distribuie articolul

You May Also Like