Cu ochii pe statuie, ca pe butelie. Câțiva polițiști și paznici au făcut noapte albă la statuia lui Mihai Eminescu

Distribuie articolul

Au făcut noapte albă în jurul statuii poetului Mihai Eminescu din Parcul Central. Nu este vorba despre admiratorii poetului național: în parc au fost mobilizați polițiști locali și agenți de pază care au avut ca sarcină să păzească mâna muzei lui Eminescu. Peste noapte, oamenii au stat cu ochii pe statuie, ca pe butelie: în ultimii 20 de ani, statuia a fost vandalizată de vreo 30 de ori, de obicei, în luna ianuarie, atunci când este ziua de naștere a poetului.

Deși a fost o noapte friguroasă, câțiva polițiști locali și agenți de pază nu s-au mișcat de lângă monumentul din parc. Ei au avut ordin de la șefi ca statuia să fie întreagă luni, pe 15 ianuarie, atunci când sunt programate ceremoniile care marchează împlinirea a 166 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

„Stăm de veghe la statuia lui Eminescu ca să nu cumva să nu vină un hoţ, un răufăcător. Sunt mulţi oameni care trec, care se plimbă prin parc. Noi nu avem de unde să ştim ce intenţii au. Aşa că trebuie să fim cu ochii în patru”, a explicat unul dintre agenţii de pază.

Până la urmă, statuia a trecut cu bine peste noapte. Luni, la ceremoniile din parc, muza a putut să dea mâna cu cetățenii care s-au înghesuit să-i aducă un omagiu poetului național. Toată lumea a răsuflat ușurată pentru că a mai bifat un eveniment cultural și a apărut în poze cu statuia întreagă.

Mâna care a participat la ceremoniile de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) este proaspătă: a fost montată pe 11 ianuarie de artistul plastic Gheorghe Andreescu. Din 1998 încoace, autoritățile au înlocuit-o de numeroase ori dar a dispărut de fiecare dată, fără ca poliția să aibă habar cine este făptașul. Ultima dată s-a întâmplat în luna decembrie: atunci mâna a fost furată de cinci tineri, conform înregistrărilor făcute de camerele din parc. Poliția îi caută pe făptași și a deschis un dosar penal pentru furt și distrugere.

Statuia lui Mihai Eminescu de la Galaţi a fost prima din provincie care îl înfăţişează pe marele poet. Statuia a fost realizată în 1911 de Frederic Storck cu banii obținuți dintr-o colectă publică.

VIDEO

Distribuie articolul

You May Also Like