Criză iminentă în educație. Mircea Miclea trage un semnal de alarmă

Distribuie articolul

Fostul ministru al Educației, psiholog și profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Mircea Miclea, a avertizat asupra iminentei unei crize majore de resurse umane în sistemul de educație din România. Prezentând datele la conferința organizată de Curs de Guvernare pe 21 noiembrie, Miclea a subliniat că 51% dintre cadrele didactice din țară depășesc vârsta de 50 de ani, iar sub 30 de ani sunt mai puțin de 10%. Această situație prezintă riscul unei severe deficiențe de personal calificat în domeniul educațional.

Comparativ cu Uniunea Europeană, România înregistrează o proporție redusă de cadre didactice tinere. Conform statisticilor europene, doar 7% dintre cadrele didactice au sub 30 de ani, în contrast cu 40% care au peste 50 de ani. Analiza lui Mircea Miclea subliniază necesitatea imperativă a restructurării și reorganizării sistemului educațional pentru a gestiona această criză anticipată de resurse umane.

El a folosit o analogie pentru a ilustra situația: „Relația dintre educație și viață este asemănătoare unui angrenaj format din două roți dințate. În trecut, acestea se mișcau cu un ritm compatibil, dar în prezent, realitatea a devenit agitată”. În continuare, Miclea a propus câteva soluții esențiale pentru a preveni criza iminentă. Acestea includ o revizuire a politicilor salariale din sistemul educațional, fundamentată pe criterii de performanță, și sublinierea importanței condițiilor de muncă și a formării continue a profesorilor pentru a asigura un sistem educațional sustenabil și de înaltă calitate.


Distribuie articolul

You May Also Like