În urma conflictului din Ucraina, țara noastră se confruntă cu mai multe valuri de refugiați. Societatea civilă, autoritățile, mediul privat și organizațiile non-profit s-au mobilizat pentru a-i ajuta.
În acest context, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022 referitoare la modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, incluzând și o serie de facilități fiscale acordate către contribuabilii plătitori de impozit pe profit sau impozit pe veniturile microîntreprinderilor, precum și pentru contribuabilii persoane fizice care determină venitul net anual, în sistem real.
Ordonanța prevede facilități fiscale și pentru contribuabilii care alocă cheltuieli cu bunurile și/sau serviciile destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina.
Facilitățile fiscale introduse prin Ordonanță vizează ajutoarele în bani, bunuri și/sau servicii altele decât cele acordate în baza unor contracte de sponsorizare/mecenat care sunt conform Legii sponsorizării nr. 32/1994 (cum ar fi donații în bani și bunuri, sponsorizări neacoperite de Legea sponsorizării, gratuități acordate ONG-urilor care nu desfășoară activitate în România), spun specialiștii în taxe și impozite.
Prin derogare de la prevederile art. 25 din Codul fiscal, pentru cheltuielile cu bunurile acordate şi serviciile prestate, destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina, se aplică următoarele reguli fiscale:
1) sunt considerate cheltuieli deductibile limitat; contribuabilii care efectuează aceste cheltuieli le în-sumează cu cheltuielile sociale prevăzute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal şi le deduc în limita cotei de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului;
2) sunt considerate cheltuieli nedeductibile; contribuabilii care efectuează aceste cheltuieli le în-sumează cu cheltuielile de sponsorizare/mecenat și burse private şi scad valoarea însumată a aces-tora din impozitul pe profit datorat, în limita prevăzută la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal și anu-me: 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri.
Noile reguli fiscal se aplică numai pentru bunurile și/sau serviciile destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina și sunt acordate sau prestate în baza solicitării Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind distribuite direct de către acesta sau prin intermediul organizațiilor neguvernamentale care și-au exprimat intenția, pe baza documentelor de predare-primire a bunurilor/prestare a serviciilor.
În ceea ce privește tratamentul TVA al bunurilor și serviciilor acordate/ prestate în mod gratuit, în scop umanitar, destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina, trebuie să reținem că acestea au regimul fiscal similar bunurilor acordate gratuit în cadrul acțiunilor de sponsorizare sau de mecenat.
Plătitorii de impozit pe profit deduc la calculul rezultatului fiscal sumele reprezentând donațiile în bani acordate, în timp ce plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor scad din baza impozabilă sumele reprezentând donațiile în bani acordate.
De asemenea, persoanele fizice care determină venitul net anual, în sistem real, pe baza datelor din contabilitate pot deduce cheltuielile reprezentând donațiile în bani acordate.
Campania de donare de sume potrivit prevederilor de mai sus se desfășoară de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 31 decembrie 2022.
A fost introdusă și o facilitate fiscală nouă, în sprijinul companiilor care alocă cheltuieli privind bunuri, mijloace financiare și servicii acordate UNICEF, precum și altor organizații internaționale care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte.
De reținut că sumele de bani donate se colectează de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență într-un cont distinct de disponibil în lei, deschis la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București.