Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii de plasmă bogată în anticorpi

Distribuie articolul

Autoritățile fac apel la cetățenii care s-au vindecat de COVID-19 să doneze sânge pentru a salva pacienți în stare gravă. La Galați, plasma este recoltată la Centrul de Transfuzii Sanguine și apoi este direcționată către spitalele care solicită ajutor pentru pacienții lor.

Pentru a dona plasmă donatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții similare cu cea din procedura de donare de sânge. În cazul pacienților vindecați, aceștia pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi dispariţia riscului de transmitere a bolii printr-o serie de documente.

Este vorba despre biletul de externare/scrisoarea medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR și confirmarea vindecării printr-un test RT-PCR negativ. Pacientul poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării;

Persoana care are bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice, poate dona la 14 de zile de la încetarea perioadei de izolare.

Un test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București care atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care pacentul nu a fost internat, îl ajută pe deținător să poată dona la 14 de zile de la încetarea perioadei de izolare.

Pot dona și cei care au test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care pacientul nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Nu în cele din urmă, un rezultat pozitiv la o „testare cantitativă de anticorpi neutralizanți anti SARS CoV-2 IgG”, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv, le oferă pacienților posibilitatea să doneze la minimum 14 zile de la data efectuării testului.


Distribuie articolul

You May Also Like