Comori istorice abandonate pe tarlalele județului

Distribuie articolul

Mai sunt 17. Trebuiau să fie 1.600 în Vrancea și Galați, conform proiectului german, românilor li s-au părut prea multe, așa că până la urmă au ridicat doar 600. Acum, în tot județul notru au mai rămas 17. Vorbim de cazematele ridicate după 1888, din porunca regelui Carol I, ca linie de apărare împotriva unei eventuale agresiuni rusești.

Alte câteva sute, din care au supraviețuit probabil câteva zeci, au fost construite în jurul anului 1940, cu același scop: stavilă împotriva sovieticilor.

Cel mai bine conservate sunt cele ridicate după războiul de independență, câteva dintre ele putând fi admirate pe câmpurile dintre Hanu Conachi și Siret. În cazul celor făcute în preajma celui de-al doilea război mondial, este au fost parțial distruse de sovietici, pentru a nu mai putea fi utilizate vreodată împotriva lor.

Peste 100 de elevi au vizitat cazematele sâmbătă, 15 septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Reacțiile lor au fost diverse, de la „uite, m-am umplut de scaieți”, la ”uau, așa ceva!”, dar puțini au fost cei care au rezistat să nu-și scoată telefoanele mobile pentru un selfie sau măcar câteva fotografii cu locurile și colegii.

Prin acest demers, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a marcat o etapă în cadrul proiectului ”Locuri ale memoriei – Acolo unde trecutul întâlneşte viitorul, cazematele de pe linia de apărare a Siretului din 1916-1918”, cu vizitarea unor zone-cheie din Marele Război, pe teritoriul comunelor Nămoloasa, Fundeni și Hanu Conachi.

Rămâne ca autoritățile să înțeleagă că avem adevărate comori ascunse pe câmpuri, să le amenajeze, conserve și, de ce nu, să le includă într-un circuit al războaielor de apărare, dacă tot avem și mausoleul de la Mărășești la o învârtitură de roată de meleagurile noastre.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns