Cinematografele din România prezintă „Între Revoluții”, scrisori din tumult

Distribuie articolul

Începând de astăzi, în cinematografele din România va rula filmul „Între Revoluții,” regizat de Vlad Petri. Acest film de montaj, utilizează arhive publice și private atât din România, cât și din Iran, acoperind perioada de la sfârșitul anilor ’70 până la sfârșitul anilor ’90, pentru a povesti o istorie centrată în jurul prieteniei a două tinere studente la medicină.

În interiorul romanului lor epistolar, imaginat și scris de Lavinia Branişte, istoria mai largă se oglindește, cuprinzând o perioadă de incertitudine, speranță și frică, asemenea celor întâlnite în timpul marilor evenimente istorice, în acest caz Revoluția Islamică din 1979 și Revoluția Română din 1989.

Filmul redă povestea din anii ’70 când Maria și Zahra s-au cunoscut la Universitatea de Medicină din București. Odată cu confirmarea posibilității unor schimbări politice iminente în Iran, Zahra s-a întors în țara sa natală și a devenit martora evenimentelor care au avut loc la distanță de prietena ei. În decursul următorilor zece ani, singura modalitate de comunicare între ele a fost prin intermediul scrisorilor. Înconjurate de contextul a două revoluții majore, cuvintele lor ilustrează lupta femeilor pentru a-și face auzite vocile, transformările profunde ale societăților și o prietenie care a rezistat neclintită.

Apreciat la nivel internațional, filmul a primit Premiul FIPRESCI la Berlin în 2023 și o Mențiune Specială la ZagrebDox în același an.


Distribuie articolul

You May Also Like