Cine scoate Galațiul la lumină?

Distribuie articolul

V-ar plăcea să trăiți într-un oraș unde se locuiește încă din neolitic, ce are vestigii romane, în care există unul dintre cele mai vechi cavouri creștine, biserici medievale și clădiri construite de unii dintre cei mai mari arhitecți? Cu un centru vechi de o sută de ani și peste, bine conservat, ce se întinde pe câțiva kilometri pătrați? V-ar plăcea să locuiți într-un oraș înconjurat de ape, din care să faci mai puțin de două ore până la munte, mare sau deltă?

Orașul acesta există și se numește Galați: pe malul bălții Mălina s-au descoperit fragmente de ceramică și unelte datând din neolitic și Epoca Bronzului. Castrul roman încă mai poate fi văzut pe dealul de la Barboși, în 1647 se terminau lucrările la biserica fortificată Sf. Precista, ce încă mai există. Ne bucurăm de clădiri cu valoare arhitectonică deosebită, cum ar fi Palatul Administrativ (Prefectura) ridicat în 1906 după planurile lui Ion Mincu, părintele școlii românești de arhitectură, ori Palatul Navigației, ridicat în 1912 după planurile lui Petre Antonescu (ce a mai făcut și Primăria Capitalei sau Facultatea de Drept din București).

Prin Galați a trecut Franz Liszt, aici a concertat George Enescu, există lucrări de artă semnate de Frederic Stork ori Sabin Bălașa expuse în spații publice. S-ar găsi un loc până și într-un circuit Dracula, orașul fiind menționat în catea lui Bram Stoker.

Până la munte sau la mare am putea face mai puțin de două ore, dacă ar exista o infrastructură rezonabilă. În Deltă am ajunge ușor, dacă Dunărea ar fi și în România la fel de vie din perspectiva navigației ca în Ungaria, Slovacia sau Austria. Nu mai vorbim de croaziere pe Siret sau Prut, râurile astea mai mult ne încurcă, la fel ca și fluviul, plus că ne mai și inundă…

De câțiva ani, există mici încercări de a trezi lucrurile din perspectiva potențialului cultural – istoric, Asociația Mila 80 fiind un exemplu de cum poți scoate peste o sută de oameni din case și să-i duci în tururi pietonale prin zonele vechi. Studenții de la Facultatea de Inginerie au recontruit și ei, virtual, o porțiune din strada Domnească. Sunt lucruri ce trebuiau demult făcute de autorități, dar noi suntem printre puținele orașe importante care nu au puncte de informare turistică, nici hărți să explice eventualilor amatori ce ar fi de văzut. Pentru că suntem conduși de oameni care habar n-au că avem un trecut, nu au niciun plan important pentru viitor și se bucură doar de efemerul funcției.

Să așteptăm o soluție din partea unor autorități care au dovedit deja că nu se pricep la nimic ar fi o dovadă de cumplită prostie. Cred că a venit momentul să copiem exemplele bune, din țară sau oriunde, și să ne implicăm în proiecte sociale, istorice sau culturale, oricât de mici, la un mod voluntar. Să scoatem noi orașul la lumină.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns