Ce măsuri de avarie se impun în agricultură din cauza schimbărilor climatice?

 

 Schimbările climatice reprezintă o realitate incontestabilă, susținută de date științifice riguroase și măsurători precise, nu de simple opinii personale. De pildă, chiar zilele trecute, Serviciul Copernicus privind schimbările climatice a confirmat un an 2024 devastator pentru Planetă, cu temperaturi globale care au depășit pentru prima dată pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

 Cu toate acestea, există încă persoane, inclusiv decidenți, care aleg să ignore sau să nege aceste dovezi, punând în pericol eforturile globale de a combate această criză.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) oferă informații esențiale care ne permit să anticipăm și să înțelegem consecințele viitoare, minimizând astfel surprizele negative. Este vital ca aceste avertismente științifice să fie luate în serios pentru a preveni agravarea efectelor schimbărilor climatice asupra societății și mediului.

Referitor la sectorul agricol, ar trebui să luăm în considerare decalajul înființării culturilor, deja mulți fermieri practicând acest lucru, cu schimbarea perioadei de înființare a culturilor față de ceea ce știam în trecut. Adică dacă în trecut practicam înființarea culturilor de toamnă, începând din septembrie-octombrie, acum ne putem duce cu această operațiune chiar spre luna noiembrie.

De asemenea, nu mai păstrăm doar luna aprilie pentru culturile de primăvară, ci putem începe  încă din martie, ca să beneficiem mai mult de apa acumulată în sol, atât cât acumulăm, fie că vorbim de ierni mai blânde, pentru că ultimele ierni confirmă acest lucru, iar perioada noiembrie-martie este cunoscută de către fermieri ca perioadă de acumulare a apei în sol.

Această tendință de a avea probabil precipitații mai puține, pentru că și scenariile climatice viitoare arată o probabilitate foarte mare de a avea perioade secetoase mai frecvente și intervale de caniculă, impune să ne adaptăm, să valorificăm și să practicăm activitățile agricole în perioadele care ne pot ajuta să minimizăm impactul schimbărilor climatice.

O altă soluție ar fi să cultivăm varietăți extratimpurii.

 

Ai putea fi interesat și de: