Carnea de miel este nelipsită de pe mesele gălățenilor de Paște, însă în acest an va fi mai greu de achiziționat din cauza prețului mare.
În perioada de dinaintea Paștelui românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru un kilogram de carne, comparativ cu anul trecut. Vorbim chiar de un 50% dacă ne referim la prețurile din supermarket-uri sau piețe.
Gălățenii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pentru kilogram de carne de miel în perioada Paştelui.
De la Asociaţia Crescătorilor de Ovine s-a anunțat că preţul corect al unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45 şi 50 de lei.
O nouă modă. Vizita la stână. Puțin mai ieftin decât la raft…
Dacă prețul cărnii de miel va fi sub aceste valori este strict problema fermierului. În plus, o nouă modă avem în ultimii doi-trei ani și anume acela de a fi achiziționat direct de la fermier şi nu din supermarket sau de la piaţă.
„Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Un fermier gălățean are deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, direct la consumator. Este un lucru bun, dar trebuie să fim conștienți că nu poate toată lumea să facă treaba asta”, spun cei de la Asociaţia Crescătorilor de Ovine.
De ce prețul de 50 de lei este unul corect?
„Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. E drept că nu pot să vândă toţi fermierii. Acum, de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii.
Ce fac unii dintre fermieri cu mieii lor
Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem. Rămân laptele şi mielul. Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne.
În situaţia în care nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paște, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”.